Koncert

2022.11.22. 11:48

Verdi-operarészletek csütörtökön a filharmóniában

Giuseppe Verdi operarészleteiből lesz hallható kétrészes válogatás november 24-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a nagyváradi filharmónia hangversenyén. A meghívott karmester David Crescenzi, szólisták: Valentina Boi szoprán, Liza Kadelnic mezzoszoprán, Daniel Magdal tenor, Florin Estefan bariton.

Tóth Gábor

Verdi Unlimited, azaz Határtalanul Verdi címmel hirdeti a filharmónia e heti hangversenyét, mely az olasz opera nagymesterének három alkotói korszakába nyújt majd betekintést – világít rá a filharmónia sajtóközleménye a műsor e Verdi-életmű tagolás révén felállított vezérfonalára. A kezdeti időszakot a Macbeth és az Ernani, a középsőt a Luisa Miller és A trubadúr, míg a késeibb alkotói periódust A végzet hatalma és a Don Carlos képviseli majd. Lesz tehát bőségesen mesterien zenébe foglalt történelmi és lélekdráma, pl. Victor Hugo vagy Schiller alapművei nyomán, áriákban, duettekben, tercettekben, illetve két zenekari nyitány is felhangzik (Luisa Miller, A végzet hatalma).
A vendégkarmester két hét elmúltával ismét a Kolozsvári Román Nemzeti Opera művészeti igazgatója, David Crescenzi, így bátran állíthatjuk, olasz operaspecialista kezekben lesz Verdi zenéjének irányítása. Szintén az itáliai operaszínpadokról érkezett Váradra a livornói szoprán Valentina Boi, akit az említett kolozsvári román opera is előszeretettel foglalkoztat, Verdi vonatkozásában az elmúlt évadban alakított ott Lady Macbethet, Abigélt (Nabucco), Valois Erzsébetet (Don Carlos) is. Az említett kolozsvári operatársulatnak állandó szólistája Liza Kadelnik mezzoszoprán, akinek ottani Verdi-operaszerepei közt találjuk a Rigoletto Maddalenáját, a Don Carlos Eboli hercegnőjét, az Aida Amnerisét is. A jászvásári születésű Daniel Magdal hosszabb nemzetközi szabadúszó karrier után lett stabilan a Bukaresti Nemzeti Opera társulatának énekművésze, jelenleg igazgatóhelyettese is, sok más mellett tarsolyában vannak a leghíresebb Verdi-tenorszerepek is. A nagyváradi Florin Estefant kell talán a legkevésbé bemutatni az itteni közönségnek, hiszen ő voltaképp hazajön énekelni a kolozsvári román operától, ahol szólista és egyben intézményi főigazgató is. Ahogy Crescenzi két héttel ezelőtt, úgy Estefan épp három hete lépett fel a váradi filharmónia koncertjén vendégművészeként. Jegyek a filharmónia pénztáránál vagy a bilete.ro oldalon. Információk, aktualitások: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában