Kápolnabúcsú

2022.11.20. 16:07

Ünnepeltek a Szent Erzsébet Idősotthonban

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepének előestéjén, november 18-án, pénteken tartották a nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon kápolnájának búcsúját. A 17 órakor kezdődött szentmise főcelebránsa és szónoka Böcskei László megyés püspök volt. Ünnepi műsorral szolgált Oláh Gabriella (zongora) és lánya, Boglárka (hegedű).

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A bevezető részben Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: Árpád-házi Szent Erzsébet nagyszerű példát ad a mai embereknek, hogy miként lehet Isten közelében élni, megmutatni általa az utat egymáshoz. Ilyen értelemben hálát adhatunk Istennek azért, amit tőle kaptunk, amiért megtartott minket és megerősít napi küzdelmeink idején. Ugyanakkor azt a lelki erőt is kérjük tőle, mellyel Erzsébetet kiemelte a megszokottból, vonzó példává tette előttünk, és megköszönjük mindazt a jót, mellyel mindig meglep bennünket.

 

Az evangéliumi szakasz Szent Lukács könyvéből szólt. Elmélkedésében az egyházmegye főpásztora megjegyezte: manapság nehéz megtalálni a biztos pontot, melyet követhetünk. A feje tetejére állt a világ, minden bizonytalan, eluralkodott az erőszak, a gyűlölet, a gonoszság, a békétlenség. Mintha egymás ellen fordulna mindenki, sok a baj, a szenvedés, még a közvetlen környezetünkben is terjed az elbizonytalanodás „vírusa”. Nehéz eldönteni, hogy kell helyesen viselkedni, jó embernek maradni, hogy keresztényként jel tudjunk lenni ott, ahol a dolgok történnek. Ki mondja meg, mi az igazság? Nehéz erre válaszolni, azonban Erzsébet egy azok közül, akik segítségünkre lehetnek a keresésünkben. Elsősorban azért, mert teret engedett másoknak az ő életében. Naponta felvállalta, hogy Isten közelében él, és ez megnemesítette a kapcsolatait. Tudta azt, hogy kicsinységünkben is nagyok tudunk lenni, ha az Úrhoz fordulunk, ha reményt tudunk közvetíteni, hiszen, ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?

Böcskei László ezután utalt „a köténynek a csodájára”, vagyis arra, hogy a legenda szerint, amikor kérdőre vonták Szent Erzsébetet, hogy miért visz élelmet a rászorultaknak, azt mondta, hogy a kötényében rózsák vannak, és tényleg azok voltak, amikor megnézték. Ennek kapcsán pedig a megyés püspök azt kérdezte: mi mennyire rakjuk tele rózsákkal a kötényünket? Egyáltalán van-e ilyen csodakötényünk? „Isten ugyanis ott művel csodát, ahol mi is akarjuk ezt” – hangsúlyozta.

A szentmise főcelebránsának és szónokának Kóhr Balázs kanonok, az intézmény lelki vezetője mondott köszönetet. Ünnepi műsorral szolgált ezután Oláh Gabriella (zongora) és lánya, Boglárka (hegedű).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában