Könyvbemutató

2022.11.07. 12:53

Mesék a jelenkor problémáiról

Meseírásról, könyvkiadásról és ezek nehézségeiről beszélt Balázs Anita nagyszalontai születésű író Meseköntösben a 21. század című kötetének nagyváradi bemutatóján, november 6-án a Gekko Pubban.

P. Nagy Noémi

Balázs Anita könyve olyan időszerű témákat érint a tíz mesében, mint például a szerencsejáték-függőség, a jótékonyság, a koronavírus-járvány, a Facebook, vagy éppen a globális felmelegedés. Elsősorban a 6–10 éves korosztálynak szánja ezeket a jelenkor problémáival foglalkozó meséket, amelyek továbbgondolásra késztetik a gyerekeket, segítik őket abban, hogy megértsék, feldolgozzák a különböző helyzeteket, amelyekkel találkozhatnak életük során. Nem titkolt szándéka ugyanakkor az, hogy kapaszkodót nyújtson a szülőknek és pedagógusoknak is, hogy könnyebben el tudjanak kezdeni beszélgetni ezekről a dolgokról a kisebbekkel is. Mindez azon a családias hangulatú könyvbemutatón hangzott el, amit vasárnap tartottak Nagyváradon, a Gekko Pubban. 

A szerzőt és eddigi tevékenységét Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke mutatta be, Balázs Anitával pedig Botházy-Daróczi Réka beszélgetett. A nagyszalontai születésű írónak ez az első könyve, korábban évekig foglalkozott újságírással, rendezvényszervezéssel és műsorvezetéssel is. Néhány éve derült ki, hogy Arany János családjának leszármazottja, ez a felfedezés pedig csak megerősítette abban, hogy az írással a helyes úton jár, viszont ennek szeretete már egész korán jelen volt életében. Az elhatározás, hogy írni szeretne egy meséskönyvet, egyik barátnője biztatására született meg. „Mindenképpen olyan könyvet szerettem volna, ami különbözik a megszokottól, ami számos fontos, ugyanakkor nehéz témát mutat be a gyerekeknek, s ami egyaránt hasznos lehet a szülők és a pedagógusok számára is” – hangzott el. Az eseményen a könyvkiadás nehézségeiről is mesélt Balázs Anita. Mint elmondta, az elején magyarországi kiadóknál próbálkozott, viszont ez az út nem volt járható, de magánkiadásban sem szerette volna megjelentetni a könyvet, mindenképp egy kiadóval akart dolgozni. Végül pályázaton keresztül a Könyv Guru kiadó gondozásában jelent meg a kötet, amelynek a tervek szerint folytatása is lesz újabb tíz mesével. Ezen kívül Balázs Anita egy életvezetési és üzleti tanácsadás témájú, segítő, motivációs könyv megírásán is gondolkodik.

Az eseményen Tőtős Ádám színművész olvasott fel a mesekönyvből. Az érdeklődők a helyszínen megvásárolhatták a kötetet, amit a szerző dedikált. A könyvet jelenleg Nagyszalontán a könyvesboltban és a helyi RMDSZ-székházban lehet megvenni, de Balázs Anitától személyesen, privát üzenetben (a balazsanita.hu oldalon), akár dedikálva is megrendelhető a meséskönyv.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában