Bontás előtt

2022.11.10. 15:17

Lebontják Szent László homokszobrát

A nagyváradi várban csütörtökön tekinthették meg az érdeklődők utoljára Szent László homokszobrát, ugyanis a pénteki nappal elérkezett az alkotás lebontásának ideje.

Fotók: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pikó Stefánia

Lebontják Monostori Ferenc világrekorder szobrászművész Nagyváradon és Nagyváradnak készült alkotását, Szent László király homokszobrát – jelentette be sajtótájékoztató keretében Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. A szobor körülbelül öt nap alatt készült el, és mindeközben lehetett figyelni, hogyan dolgozik a művész – emlékezett vissza. Az agyagos homokot először egy fakeretbe öntötték, majd jól összepréselték. Ezután elvették a keretet, és a keletkezett homokkockából lett kifaragva Szent László szigorú, azonban jóságos tekintetű arca. „Azt mondta Monostori, hogy egy akkora országot, mint amekkorát Szent László vezetett, csak szigorral lehetett egyben tartani, így hát igyekezett szigorú, de jóságos arcot faragni” – magyarázta Zatykó Gyula. Hozzátette, több ezren tekintették meg a szobrot június vége óta, nagyon sokan megfordultak a várban a különböző rendezvények lejárta után is, és mivel jó helyre van elhelyezve, sokan felfigyeltek rá, közelebb jöttek, fotózkodtak. Kétnyelvű táblát is kihelyeztek a szobor elé, így aki közelebbről megcsodálta az alkotást, elolvashatta, hogy ki volt Szent László és mit tett. „Köszönöm ismét az ötletgazdának, Krausz Emíliának, mindazoknak, akik fizikai erővel is beszálltak ebbe a csapatmunkába. Köszönöm továbbá Mihálka Melindának, aki a projekt megvalósulását biztosító pályázatot írta, és köszönöm az APTOR-nak, amely gond nélkül beleegyezett a szobor elhelyezésébe” – fogalmazott Zatykó Gyula.

                                                                                                                                                                                                                                                      

„A megrendelő Participatio Alapítvány évek óta pályázik a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt támogatásokra, sok rendezvényünk valósult így meg, akár kulturális, akár gyermek- vagy sportprogramok. A két és fél méteres Szent László szobor is a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönhetően készült el, amely kora nyár óta szép éke a nagyváradi várnak, sok betérőt fogadott. Köszönjük Monostori Ferenc világrekorder homokszobrász munkáját és az említett anyagi támogatást!” – mondta Mihálka Melinda.
A szobor nem sok sérülést szenvedett az elmúlt hónapokban; a nagy melegtől pár helyen megrepedt, a szélben, esőben néhány homokdarab levált róla, de inkább csak hátul. Zatykó Gyula megjegyezte, nem lett volna méltó hagyni, hogy az időjárási viszonyok tegyék teljesen tönkre. A bontást ma, azaz pénteken hajtják végre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában