Tisztelgés

2022.10.30. 19:13

Rimanóczy-emléktáblát avattak Berettyóújfaluban

A berettyóújfalui Bihari Népfőiskola által szervezett A Művelődés hete – a Tanulás ünnepe rendezvénysorozat keretében 2022. október 26-án emléktáblát avattak az ifj. Rimanóczy Kálmán által tervezett lakóházon, a berettyóújfalui Kossuth utca 42. szám alatt, amely Habókay József főjegyző megrendelésére épült 1907-ben.

BN-összeállítás

Az avatóünnepségen a megjelenteket Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési Ház vezetője üdvözölte, majd felkérte Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, hogy mondjon köszöntő beszédet. Az avatóbeszédet dr. Fleisz János nagyváradi történész tartotta, ebben idézte Nagy Márton író megállapítását: „Szent jelkép ez a név: Rimanóczy. A munka és az emberszeretet jelképe. Apa és fia, mint a modern város formálói, vagy mint jótékony adakozásaikról egyaránt híres városatyák, nagyon sokat tettek Nagyváradért.

 

 A továbbiakban kitért ifj. Rimanóczy Kálmán (18701912) európai szintű építész munkásságára, fontosabb alkotásaira Nagyváradon: Katolikus Kör, Pénzügyigazgatóság, Városháza, Központi Takarékpénztár stb., amelyek máig meghatározó épületei Nagyváradnak. Az egykor összetartozó térségben több helyen dolgozott, neki köszönhető például a Debreceni Első Takarékpénztár impozáns épülete, de vidéki kastélyokat, szállodát, kórházat, templomokat tervezett és kivitelezett. Munkásága példaértékű és a minőségi munka, szakmai igényesség, alkotó szellem és a közösségi célok támogatása jellemezte. Sokáig nem volt méltóképpen értékelve, de 2020-ban egész alakos szobrot kapott szülővárosában, Nagyváradon. „Emlékeztessen ez az emléktábla mindenkit arra, amit ifj. Rimanóczy Kálmán alkotott közösségünk számára” – zárta beszédét Fleisz János.

Ezt követően az emléktábla leleplezésére került sor, Muraközi István polgármester, Porkoláb Lajos, az emléktábla ötletgazdája és dr. Fleisz János történész által.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában