Alakuló közgyűlés

2022.10.07. 18:10

Esküt tettek a Bihari Református Egyházmegye újonnan megválasztott tisztségviselői

A nagyvárad-újvárosi templomban tartotta alakuló közgyűlését péntek délben a Bihari Református Egyházmegye. Csűry István királyhágómelléki püspök hirdette Isten igéjét, esküt tettek az újonnan megválasztott tisztségviselők és fellépett a lelkészkórus.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A Filippibeliekhez írt levél második fejezetének 12-13. verseire alapozta prédikációját Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke.

 

Hangsúlyozta: Pál apostol arra hívta fel a figyelmet, hogy egyedül a teremtő Istenre és a megváltó Krisztusra szabad figyelni, mert minden más másodlagos vagy ki tudja hányadlagos ebből a szempontból. A Bihari Református Egyházmegye alakuló közgyűlésén is fel kell, hogy merüljön a kérdés: vajon így cselekedtünk-e az elmúlt időszakban? Élő-e még a hitvallása a partiumi, a kárpát-medencei, az egész világ reformátusainak a 21. században? Mert akár az is előfordulhat, hogy erre nincs őszinte válasz, hiszen sok a nyomorúság, a feszültség, a viszály, a szenvedés, a „testvérengzés”, melyek hatására valakik úgy döntenek, hogy eltávolodnak az anyaszentegyháztól, mindenre akad példa. De mi nem lehetünk a meghátrálás és a csüggedés emberei, nem kesereghetünk, bár az Ige ennek lehetőségét is felkínálja. Nekünk a kegyelemből és az irgalomból fakadó üdvösségről kell beszélnünk, melyet Isten már előkészített számunkra. Az tehát a feladatunk, hogy meghalljuk az égi üzenetet, a mennyei bölcsességet, mert másképpen kilátástalan lesz minden. „Ellentmondásokkal van tele ugyan az életünk, de ha hittel és reménnyel nézünk szembe a kihívásokkal, akkor szebb és boldogabb lesz a jövőnk. Mert az isteni kegyelem működik ott, ahol olyan munkálkodó és építkező emberek vannak, akik elismerik az Úr dicsőségét”, fogalmazott a KREK vezetője.

Az igehirdetés után Dénes István-Lukács esperes köszöntötte az egybegyűlteket. A számbavételt Filep Attila lelkészi főjegyző ejtette meg, a közgyűlést hivatalosan Garnai Sándor főgondnok nyitotta meg. Hat évre szóló esküt tettek ezután a megválasztott tisztségviselők, majd a Lelkészkórus szolgálatát követően Tóth Tibor tiszteletes áldást kérő felszólalásával ért véget az ünnepi alkalom. Érdekes módon ő ugyancsak a Bihari Református Egyházmegye esperese, ugyanis a határ túloldalán, a Tiszántúli Református Egyházkerületben is működik egy ilyen nevű egyházkormányzati egység.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában