Tanévnyitó

2022.09.05. 13:37

Veni Sancte-szentmisével kezdte a tanévet a váradi Szent László Líceum közössége

Legyen a diákok számára az iskola a nagy felfedezések helye, a második otthonuk, ahol megismerik Isten csodálatos világát, jól érzik magukat, és úgy gondoskodnak róluk, mint ahogy egy nagy családban szokás – fogalmazott Böcskei László megyés püspök a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanévnyitó ünnepségén, melyet a hagyományoknak megfelelően a nagyváradi székesegyházban tartottak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A Veni Sancte-szentmise bevezető részében Böcskei László megyés püspök a Szentírás első mondatait idézte, mely szerint amikor Isten megteremtette a világot, elválasztotta a sötétséget a fénytől, és azt mondta: legyen világosság! Azt kívánta az egybegyűlteknek: ezek az isteni szavak visszhangozzanak az ő életükben, legyenek ők is világosság az egyre inkább ismét elsötétülő világunkban, összefogva, Isten segítségére hagyatkozva és a Szentlélek irányítását követve.

Fotós: Alexandru Nițescu

Az evangéliumi szakasz Szent Lukács könyvéből szólt. Az egyházmegye főpásztora előbb a legkisebbekhez szólva arra kérte őket: értékeljék azt, hogy ott vannak a szüleik mellettük, fogják a kezüket és számíthatnak rájuk. És ezt akár a nagyobbak, a tizenegyedikesek vagy a tizenkettedikesek is megtehetik, hiszen jó tudni azt, hogy nem kell egyedül végigjárniuk azt a nagy kalandutat, amit életnek hívunk. Ne féljen tehát senki attól, hogy gyermekként élje meg az új tanév kezdetét – örüljön inkább annak, hogy még iskolába járhat, gyarapodhat tudásban, tapasztalatban és élményekben, hiszen úgyis jut majd elég idő felnőttként létezni és viselkedni.

Fotós: Alexandru Nițescu

Arra is kitért a megyés püspök, hogy egy új szakasz kezdődik az iskolások életében, és ilyenkor, a hasonló ünnepségeken nem könnyű nekik valami olyat üzenni, amire tényleg felfigyelnek, amit elhisznek vagy megszívlelnek. Mindenki inkább még a vakációra gondol, és kevesen gondolják azt, hogy milyen jó iskolába járni. Mégis, mindezek ellenére az iskola egy jó hely, mert segít megérteni azt, hogy nem vagyunk elszigetelve, hanem körülvesz bennünket az Isten által teremtett csodálatos világ. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Ugyanakkor pedig az iskola nem csupán egy épület vagy ház, hanem a második otthon, ahol tudjuk, hogy mindennek megvan a helye, az értelme, és megtalálható mindaz, ami szükséges a fejlődéshez, a kibontakozáshoz. És ahol ott van a tantestület is, akik a diákokkal együtt egy közösséget alkotnak – hangsúlyozta Böcskei László.

Fotós: Alexandru Nițescu

Konrád Katalin igazgató kiemelte, hogy ismét zajos lesz a Szent László Líceum 33 osztályterme, a 810 kis- és nagydiák elfoglalhatja a padját, és ebben a tanévben sok-sok tudással lehet gazdagabb. „Külön köszöntöm iskolánk legkisebb diákjait, az előkészítősöket, illetve azokat is, akik most lépik át először iskolánk kapuját, akár ötödikesként, akár kilencedikesként, vagy most érkeztek az iskolánkba. De nagy szeretettel köszöntöm azokat is, aki már eddig is Szent László-s diákok voltak, s tele izgalommal és büszkeséggel ülnek most itt a templomban. Ez az ünnepség kiemelten is a tiétek, s az elkövetkezendő napokban, hetekben fokozottan figyelünk majd rátok, segítünk benneteket, hogy motiváltak és kíváncsiak legyetek a tanulásra” – fogalmazott az igazgató, egy életen át tartó tanulásra buzdítva a fiatalokat. „Várnak a tantermek, laborok, tornatermek, az udvar, vár az iskola. Nélkületek csak egy üres, impozáns épület, ti töltitek meg élettel, vidámságotokkal. Az idei tanévben is legyetek csillogó szemű, tudásra, jóra, nemesre és szépre vágyó diákok, akiket örömmel oktatnak, nevelnek a pedagógusuk” – tette hozzá Konrád Katalin.

Fotós:  Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában