Ünnepség

2022.09.05. 13:07

Tanévkezdés Isten áldásával

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban is szeptember 5-én, hétfőn tartották meg az istentisztelettel egybekötött tanévnyitó ünnepséget, a hagyományokhoz híven a váradolaszi református templomban.

Fotó: P. Nagy Noémi

P. Nagy Noémi

Két év után idén ismét a hagyományoknak megfelelően tartották meg a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tanévnyitó ünnepségét. A világjárvány miatt bevezetett korlátozások ezúttal nem akadályozták meg a diákokat, tanárokat és szülőket abban, hogy egyszerre vegyenek részt az ünnepi alkalmon. A legkisebbeket, vagyis az előkészítő osztályosokat a 12. osztályos tanulók vezették be a templomba, a szülők helyet foglalhattak gyermekeik mellett a padokban, hogy megnyugtassák a megilletődött, de mégis kíváncsi tekintetű kisdiákokat, akik ezen a reggelen első alkalommal lépték át az iskola kapuit. Az ünneplő közösséget Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte. Az igei szolgálatot Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke végezte. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Prédikációjában a felekezeti oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a tudományok mellett a keresztény értékrend átadása is ugyanolyan fontos. A lelki ajándékok mellett, Isten adományaival gazdagodva a diákok életre szóló tanítást kapnak, és így felnőtt korukban sokkal erőteljesebben meg tudnak majd állni a lábukon, megmaradhatnak becsületes, keresztény, magyar embernek. Mint elmondta, az oktatásban olyan tanárokra van szükség, akik életükkel példázzák, hogyan kell Isten akaratához illeszkedni, egy olyan világban, ahol a kereszténység nélkül az emberiség szakadék felé közelít.

Fotós: Alexandru Nițescu

Köszöntések

Módi Kinga iskolaigazgató külön köszöntötte az előkészítő osztályosokat, az ötödikes és kilencedikes, valamint a nyolcadikos és tizenkettedikes diákokat, továbbá a többi osztályokat, a szülőket és a tanárokat is. Mint elmondta, az előkészítő osztályosok előtt egy izgalmas új világ tárul ki, amelyben sok élmény és barát vár rájuk, de a mindennapi kötelesség, a tanulás is. Az ötödik és kilencedik osztályos tanulók életében egy új szakasz kezdődik el, míg a nyolcadikos és tizenkettedikes diákokra idén nagy felelősség hárul az év végi képességfelmérő és érettségi vizsgák miatt. Megköszönte a szülőknek, hogy magyar felekezeti iskolát választottak gyermekeiknek, a tanárokat pedig következetességre és türelemre biztatta a sok változást magával hozó új tanévben. Módi Kinga kiemelte, hogy a Lorántffy gimnáziumban 415 diák kezdi el az új tanévet, új pedagógusok is érkeztek a tantestületbe, továbbá az elmúlt időszakban több osztálytermet és a bentlakás épületét is sikerült felújítani.

Fotós: Alexandru Nițescu

Nagy család

A továbbiakban Fazekas Tibor tanfelügyelő a Bihar Megyei Tanfelügyelőség üzenetét adta át, majd Szűcs Éva, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tanügyi előadótanácsosa köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy a református felekezeti oktatásban résztvevő diákok ilyen nagy családot alkotnak, hiszen az egyházkerületben a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium mellett, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban és a Zilahi Református Wesselényi Kollégiumban is kezdetét vette az új tanév. 

Fotós:  Alexandru Nițescu

Így a térségben az óvodásokkal együtt körülbelül 1700 diák jár református felekezeti bölcsődébe, óvodába, illetve iskolába. A tanévnyitón felolvasták azon ötödikes és kilencedikes diákok nevét is, akik hűségösztöndíjban részesültek. Ezt hagyományosan azok kapják meg, akik a Lorántffyban folytatják tovább tanulmányaikat. Mikó Ruben tizenkettedikes diák orgonajátéka emelte az esemény hangulatát, majd a kilencedikes diákok fogadalomtételével ért véget az ünnepség.

Fotós:  Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában