Szerződés

2022.09.07. 08:29

Lemond ügyfeleinek egy részéről a Distrigaz Vest vállalat

Nem hosszabbítja meg a nagyváradi jogi személyekkel kötött, de hamarosan lejáró gázszolgáltatási szerződéseit a Distrigaz Vest vállalat.

Illusztráció

Pap István

A nagyváradi jogi személyek és cégek már megkapták az értesítést a Distrigaz Vest gázfűtés-szolgáltatótól, hogy október 1-től nem fogja meghosszabbítani a lejáró szerződéseket, és azt javasolja nekik, hogy keressenek más szabadpiaci szolgáltatót, vagy kössenek szerződést egy ún. végső szolgáltatóval. A lakossági fogyasztókkal ugyan nem bont szerződést a cég, őket viszont arra kéri, hogy kössenek új szerződést a vállalattal több mint 1900 lej/Mwh áron. A nagyváradi nem lakossági fogyasztóknak kiküldött értesítés így szól: „Az önnel fennálló szerződéses jogviszony felmondása 2022. október 1-jén lép hatályba, egy észszerű, 30 naptári napos felmondási idővel”. A fogyasztók megválaszthatják maguk az új szolgáltatót, vagy kapnak majd hivatalból egyet. „Abban az esetben, ha a felmondási idő alatt nem kötnek szabadpiaci szerződést egy másik szolgáltatóval, akkor átveszi önöket egy végső szolgáltató” – áll a Distrigaz Vest értesítésében. A cég döntését az energiapiacon tapasztalható instabilitással indokolja, ennek a bizonytalanságnak a kiváltó okai az ukrajnai háború, a szakértők előrejelzései, miszerint a jövőben folyamatosan nőni fog az energiahordozók ára, valamint a földgáz árának törvényben rögzített maximálása is. Ezért mond tehát le a Distrigaz Vest a nagyváradi cégekről „hogy megelőzzünk egy olyan helyzetet, ami túl magas költségeket generál mind nekünk, a szolgáltatónak, mind pedig ügyfeleinknek” – áll az értesítésben. A Distrigaz Vest képviselői semmilyen további információt, nyilatkozatot nem adtak az ügy kapcsán a sajtó képviselőinek. Septimiu Nicolas, az Energiafogyasztók Védelmének Romániai Egyesülete elnöke a román sajtónak nyilatkozva kifejtette, hogy szerinte a Distrigaz Vest azért „dobta be a törölközőt”, mert szolgáltatóként előre ki kell fizesse a beszerzett földgáz árát. A pénzt kölcsönből fedezi, a megvásárolt energiahordozót hatósági áron értékesíti, majd az árkompenzációt hónapok múlva kapja meg az államtól. Mivel a cégeknek szolgáltatott gáz árának felső határa továbbra is 370 lej/Mwh áfával együtt, miközben a tőzsdei ár 1000–1200 lej/Mwh, vagyis a maximált árnak közel háromszorosa, ezért a szolgáltatók anyagi terhei óriásiak, és nem tudják immár több millió eurós hitelekből ellátni ügyfeleiket úgy, hogy közben a gáz ára is folyamatosan emelkedik. 

Magas végső ár 

A Distrigaz Vest az elmúlt időszakban a mintegy 14 ezer nagyváradi lakossági fogyasztónak is értesítést küldött ki, amelyben a végső szerződéses ár módosításáról tájékoztatják őket. A kiküldött értesítésben felhívják a figyelmet arra, hogy „A szerződésben rögzített ár érvényességi ideje 2022. szeptember 30-án lejár, így ezúton értesítjük önöket, hogy az új végső szerződéses ár, amely 2022. október 1-től lép életbe és 2023. március 31-ig érvényes, 1.649,56 lej/Mwh áfa nélkül és 1.962,98 lej/MWh áfával a C1 kategóriába tartozó fogyasztók számára”. A C1 kategóriába tartoznak azok, akik évente kevesebb mint 280 Mwh energiát fogyasztanak, tehát a háztartási fogyasztók mintegy 90 százaléka. A Distrigaz Vest arra is felhívja a lakossági ügyfeleik figyelmét, hogy amennyiben nem értenek egyet az új szerződés feltételeivel, egyoldalúan és bérmentve, csupán egy értesítés elküldésével felmondhatják a szerződést. 

„Senki, azaz sem háztartás, sem jogi személy, sem intézmény nem marad gáz nélkül, mert létezik a végső szolgáltató intézménye, melynek alapján minden egyes fogyasztót átvesz az éppen abban a hónapban soros végső szolgáltató. És mindenki ugyanazt a tarifát fogja fizetni, amire jogosult a 27. számú sürgősségi kormányrendelet alapján” – nyugtatta meg az ügy kapcsán a kedélyeket Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, aki szerkesztőségünknek elmondta, hogy a háztartások 31 banit kell fizessenek kilowattóránként, ami 310 lej megawattóránként, az 50 ezer Mwh éves fogyasztású jogi személyek pedig 37 bani/kwh tarifát fizetnek. Hozzátette, hogy azok a jogi személyek, akikről most lemond a Distrigaz Vest, kereshetnek ugyan szolgáltatót a szabadpiacon, de „valószínűleg kevés sikerrel, mert ebben az időszakban senki nem nagyon vállal önszántából új fogyasztókat”. Arra a kérdésünkre, hogy a Distrigaz Vest cég miért köt új szerződéseket horribilisnak tűnő, 1962 lej/Mwh áron a lakossági fogyasztókkal, Nagy-Bege Zoltán azt válaszolta, hogy ebben az időszakban szinte nem számít a szerződésben foglalt ár két ok miatt is: egyrészt azért, mert létezik a 31 bani/kilowattórás hatósági ár jövő év augusztus 31-ig, másrészt pedig ugyancsak a 27-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a villamosenergia- és gázszolgáltatók kötelesek az ügyfeleiknek a havi átlag súlyozott beszerzési áron számlázni. A földgáz esetben erre még rátehetnek 12 lejt, villamos energia esetében pedig 73 lejt megawattóránként, vagyis függetlenül attól, hogy mit ír a szerződés, a számlázás az átlag havi beszerzési áron történik. Ami azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztó kifizeti 31 bani/kwh áron a havi fogyasztását, a különbséget pedig az állam fogja kifizetni. „Pontosan ezért van ez az előírás, hogy ne a szolgáltatók által megálmodott áron, hanem az átlag havi beszerzési áron kompenzálja az állam a szolgáltatók költségeit” – magyarázta az alelnök. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz akkor, ha a kormány jövő év augusztus 31-ig eltörli az árkorlátozást, Nagy-Bege Zoltán azt mondta, hogy ez esetben is megmaradhat a havi átlagbeszerzési ár szabálya, ez esetben egy korrekt piaci árat fog fizetni a fogyasztó. Az átlagbeszerzési ár egyébként normális esetben kisebb, mint a szabadpiaci ár. A háztartási fogyasztáshoz szükséges földgázt mintegy 60–70 százalékban biztosítják a hazai termelők 150 lej/megawattóra áron, amihez a szolgáltató hozzátehet 12 lejt. A száz százalékig fennmaradó különbözetet a szolgáltatók a szabadpiacról veszik meg mintegy 1000 lejes áron, tehát a havi súlyozott átlagár a lakossági fogyasztók esetében mintegy 250 lej/megawattóra.

Módosítás

Szintén megnyugtatta a kedélyeket Florin Birta, Nagyvárad polgármestere is, aki a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a múlt héten egy bukaresti találkozó keretében Nicolae Ciucă kormányfő arról biztosította az elöljárót, hogy nem lesznek gondok a város földgázigényeinek a biztosításával. A polgármester szerint egyelőre nem merül fel a fűtés árának az emelése. A kormány egyébként szeptember 1-jén módosította a 27. számú sürgősségi kormányrendeletet, amelyben 2023. augusztus 31-ig meghosszabbította a földgáz árának maximálást lakossági fogyasztók esetén 31 bani/kwh, nem lakossági fogyasztók esetén pedig 37 bani/kwh áron. Az elektromos energia esetében a lakossági fogyasztók továbbra is 0,68 lej/KWh áras díjszabást fizetnek, ha havi áramfogyasztásuk nem haladja meg a 100 kilowattórát. A 100–300 kwh közötti havi fogyasztás esetén 225 kilowattóráig 80 banit fizetnek a fogyasztók, az azt meghaladó fogyasztást azonban már piaci áron kell törlesszék. A nem lakossági fogyasztók, konkrétan a kis- és középvállalkozások és az élelmiszeripari cégek havi átlagfogyasztásuk 85 százalékát 1 lej/kwh áron fizetik, a különbözetet pedig a piaci áron térítik meg. Teljes fogyasztásukat 1 lej/kwh áron fizetik ki a kórházak, a tanintézmények és a szociális szolgáltatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában