Alkotótábor

2022.09.05. 14:45

Hagyományőrző kézművestábort tartottak Nagyszántón

A hagyományőrzés és önszerveződés áll a középpontjában annak a nyári kézműves alkotótábornak, amelyet Nagyszántón szerveztek meg a múlt héten. Az évről-évre megújuló és érdekes kézműves tevékenység sokszínű kínálatával keltik fel a gyerekek érdeklődését, közel két évtizede.

Fotó: Sandor Nicolae Adi

Szolár Éva

„Nagyon régen, huszonévvel ezelőtt volt a nagyváradi Kanonok soron egy apáról-fiúra hagyományozás tevékenység sorozat, ahova elmentem és az nekem nagyon megtetszett” – mondja Bátori Judit az alkotótábor ötletgazdája és főszervezője. Az első alkotótábornak az „anyáról-lányára” elnevezést adták, majd kézműves tábor lett, végül a hagyományőrző alkotótábor lett a neve. Az elmúlt tizenkét évben ezt a nevet és koncepciót tartották meg. A tábor rendszerint egy hétig tart napközis rendszerben, de voltak olyan évek is, amelyek során az ottalvós-napközis felállást kombinálták, valamint olyanok is, amikor a járvány miatt nem tarthatták meg. Így lett az idei a tizenkilencedik alkalom. 

Fotó: Sandor Nicolae Adi

Ebben az évben is nagyon gazdag programmal készültek. Tíz műhelyt szerveztek, újdonságként a révi korongozó mester foglalkozása jelent meg. Az évek során folyamatosan bővítették a hagyományőrző foglalkozások választékát. Ezek között kapott helyett a fafaragás, a szalmafonás, a mézeskalács sütés és díszítés, a szövés-fonás, a nemezelés, a kosárfonás, a hagyományos ételek elkészítése (például fánk, csőröge, lángos), az üvegfestés és a csigatészta készítés. Az idei év népi mesterei Docze Éva, Fándly Enikő, Géczi Kal Gyöngyi, Szabó Zoltán, Szőllösi Imréné Tóth Vilma, Ágoston Anita, Ónódi Bányai Andrea és Dușmanu Cornel voltak. 

Fotó: Sandor Nicolae Adi

Bátori Judit hangsúlyozta, hogy bár az ő ötlete és elképzelése alapján szerveződött a tábor, de ilyen vállalkozást csak csapatban, közösséggel a háta mögött tud megvalósítani az ember. „Ez csapatmunka. Hiába van egy jó ötleted, ha nincs csapatod” – húzta alá. Ez a csapat igen szerteágazó, de alapvetően helyi. A község Polgármesteri Hivatala anyagiakban támogatta a tábort, de a barátok, ismerősök, kollégák és családtagok segítsége ugyanolyan fontos volt – tette hozzá. Ezen kívül az intézményes segítők között volt a Mesevár Bölcsőde és a Silver Pro Bors idősotthon csapata, valamint a helyi iskola több pedagógusa (többek között Fürtös Izabella és Kubola Anikó). Van egy alapcsapat, az alapítótagok, amely a rendezvény megrendezésének gerincét adják, évről-évre. Bátori Judit kiemelte, hogy mindannyian önkéntesen és lelkesedéssel rendezik a tábort, nem kell kérni senki segítségét, már előre jelentkeznek. 

A nagy létszámra és gazdag programkínálatra való tekintettel a szervezés mostanra elég bonyolulttá, de ugyanakkor professzionálissá is vált. Sokféle és komplex feladatkör vár minden évben a szervezői csapatra az utazás megszervezésétől a bevásárláson és vendéglátáson keresztül a hagyományőrző foglalkozások megtartásáig. A résztvevő gyerekek száma rendkívül magas, ez komoly koordinációt igényel. Az idei napi legmagasabb létszám 155 volt, ezen túl számos felnőtt is részt vesz, nemcsak segítőként, hanem érdeklődőként. Az ő számok 30-ra tehető. Mindez komoly logisztikát és munkát feltételez. A gyerekek elsősorban a községből jönnek, de vannak olyan gyerekek is, akik a község falvaiban, a nagyszülőknél nyaralnak, így kerülnek a táborba; elmondható azonban, hogy mindegyiküket fűzi valamilyen szál a községhez. Jellemző, hogy a tábornak nincs szüksége semmilyen marketingre, hirdetésre, mindenki tud róla és számít rá, úgy szervezi a programját, hogy eljöhessen.

A főszervező elmondta, hogy fáradtság helyett feltöltődést hoz számára az egy hetes időszak. „Amikor könyvtáros lettem, tizennyolc éve, akkor olyan nagy csönd volt abban a könyvtárban, úgy gondoltam valami életet kell oda vinni. És ott kezdtük el a gyerekekkel a kézműveskedést, hetente jöttek a gyerekek. Arra gondoltunk, hogy ebből lehetne egy nagyobb rendezvényt is szervezni.” – mondta. „Úgy gondolom, hogy a szülőknek nevelni kell, a pedagógusoknak tanítani, és a mestereknek a népi hagyományokat átadni. Én nem vagyok népi mester, de valakinek össze kell hozni a gyerekeket a népi mesterekkel. Ők is nagyon örülnek, hogy jöhetnek, hogy van kinek oktatni. Olyan jó érzés volt, hogy a kamaszok is eljöttek, első nap vonakodtak mindentől, aztán bekapcsolódtak, elfelejtették a mobiltelefont és elkezdtek részt venni a foglalkozásokon és egymással beszélgetni. Új barátságok szövődtek.” – zárta a főszervező. 

Az idei kézművestábor múlt csütörtökön zárult, ahol Bátori Judit köszönetet mondott a szervezésben és lebonyolításban részt vevő segítőinek. Minden felnőtt és gyermek résztvevő oklevelet vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában