Tanévnyitó

2022.09.06. 09:03

Elkezdődött az új tanév a Szacsvayban

A kiemelkedő oktatási teljesítmény az iskola, szülő és gyermek együttműködésének eredményeként jön létre, mutatott rá Tăut Eliza, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatója tanévnyitó beszédében.

Fotó: Vilidár Andrea

Szolár Éva

A tanévnyitó ünnepélyt az iskola felújítása miatt több helyszínen tartották. A Bihari Napló részéről a jelenlegi központi épületben zajló ünnepségen vettünk részt, de ezt megelőzően a Körös-utcai épületben is átléphették az intézmény kapuit a nyári vakációról visszaérkezett tanulók. Az ünnepségen beszédet mondott a megyei oktatásirányítás részéről Tankó Zita, a Bihar megyei magyar óvónőkért és tanítókért felelős tanfelügyelő és Kecse Gabriella magyar szakos tanfelügyelő. Az intézményi szintű irányítás részéről Pásztor Gabriella az iskola korábbi igazgatója, Sele Tünde angol tanárnő, valamint az iskola igazgatója, Tăut Eliza mondott beszédet. A gyerekeket köszöntötték a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság képviselői is, akik hozzászólásukban elsősorban azokat az irányvonalakat és cselekvési területeket részletezték, amelyek mentén az iskola és a rendőrség együtt dolgozik az új tanévben is. 

Tankó Zita beszédében kiemelte, hogy személyes szálak is fűzik a Szacsvay Imre Általános Iskolához és elődintézményéhez, rámutatva, hogy „iskolába járni igenis jó dolog, túl lehet élni, sőt szeretni is lehet”. Az iskola alapcéljaira vonatkozóan kifejtette: „arravaló, hogy az ember megtanuljon tanulni, felébredjen a tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni azt amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog”. Kecse Gabriella szintén az oktatási intézményhez fűződő személyes kötődését emelte ki. Üzenete során megszólította az alsó osztályos kisdiákokat, javasolva, hogy „a tanító nénire pótanyukaként tekintsenek”. Hozzátette: érezni fogják, hogy itt mindenki értük van. Zárógondolatként kiemelte, hogy ő nem sikeres tanévet szeretne kívánni, hanem hogy „értéket őrizzünk meg”. Pásztor Gabriella a Szacsvay Imre Általános Iskola magyar tagozatos iskolák között betöltött helyéről beszélt, mondván, hogy a rangsorban legjobbak között van. Az iskola központi célja volt mindig is az anyanyelvi kultúra ápolása, de ezt egy gyerekközpontú szemlélet mellett tette. Hangsúlyozta: az anyanyelvet nem szabad feladni, hanem ápolni kell. Sele Tünde az intézmény angoltanára a pályázatok kapcsán az Erasmus által kínált lehetőségekről beszélt. Ő biztosította pedagóguskollégáit és a jelen lévőket, hogy ismét lesz alkalom utazni, kihasználni a nemzetközi oktatási hálózatok nyújtotta értékeket. 

Fotós: Vilidár Andrea

Tăut Eliza igazgatónő örömét fejezte ki a viszontlátás kapcsán, megjegyezve, hogy érzékelhető minden gyerek fejlődése az eltelt idő alatt: „valamivel többek vagytok, mint a nyári vakáció előtt”. Majd rámutatott, hogy az intézmény főépületében 16 osztály több mint 300 diákkal kezdi, illetve folytatja tevékenységét az új tanévben. Ezt követően minden osztályközösséget külön köszöntöttek. Majd a közös munka értékére hívta fel a figyelmet, kérve a szülők és támogatók segítségét, együttműködését abban a „tevékenységben, amit az iskola, a diák és a szülők együttesen” valósítanak meg. Reményei szerint az együttműködés gyümölcseként az iskola megtarthatja azt a teljesítményt, amely a magyar iskolák élvonalába emelte. Rámutatott, hogy a kompetenciaméréseken az országos átlag felett teljesített az intézmény diáksága és pedagógusai. 

A rendezvény végén a diákok képviselői verssel köszöntötték társaikat, köztük az előkészítő és V. osztályos gyerekeket, valamint a hagyományos lufieregetés is megtörtént.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában