Koncertajánló

2022.09.13. 15:00

Carmina Burana a filharmónia csütörtöki évadnyitóján

Carl Orff Carmina Buranájával nyitja a 2022/23-as koncertévadot a Nagyváradi Állami Filharmónia szeptember 15-én, csütörtökön, 19 órai kezdettel a nagyváradi vár belső udvarában.

Tóth Gábor

A koncerten vezényel Cristian Spătaru, énekes szólisták Antonia Beteag szoprán, Nicolae Bejan tenor és Mihai Damian bariton lesznek, közreműködik a filharmónia énekkara – karigazgató Lászlóffy Zsolt –, illetve a görögkatolikus líceum gyermekkara – felkészítő karvezető Nicoleta Țâmpu.

Még alig fejezte be a mozgalmas nyári szezonját a filharmónia, máris fejest ugrik a hagyományos őszi évadkezdésbe e hét csütörtökön, nem is akármilyen műsorral, hiszen valami igazán nagyszabású, ütős indítást szánnak kezdésnek. Ütős a Carmina Burana abból a szempontból is, hogy Carl Orff a szimfonikus zenekaron belül az ütőhangszerek igen széles skáláját alkalmazza e műben, másrészről a nagy méretű vokál-szimfonikus apparátus szempontjából is az. A széles körben ismert hangerőkontrasztos O Fortunával nyit és zár a darab, a világot uraló szerencse kerekének nagy kerettörténet-fordulatában azonban a tartóküllőkre, az alapul felhasznált középkori világi lírai-vulgáris miniatúrák sorának finom nüanszaira is érdemes lesz odafigyelni, a pikáns részletek közt például a sors kísértéseiként felkínálkozó szerelem, bor vagy épp szerencsejáték függőségi veszélyeit, tanulságait illetően.

A Carmina Buranát régebben úgy 4-5 évente vette elő a filharmónia, most sem azt mondjuk, hogy ötlethiánnyal küzdene a zeneintézmény, ami a vokál-szimfonikus repertoárt illeti, vagy esetleg önmagát szereti ismételni, de tény, hogy 2019-ben is ezzel nyitották az évadot és tavaly júliusban is játszották, az énekkar pedig idén májusban vendégeskedett a darabbal a szatmárnémeti filharmonikusoknál.

A Moldovai Köztársaságbeli fiatal dirigens Cristian Spătaru (sz. 1993) is idén májusban vezényelt Váradon legutóbb. Spătaru volt egyébként a legelső moldovai származású hallgató, aki felvételt nyert a Bécsi Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés szakára (21 évesen), majd ugyanott karmesterként is diplomázott, tavalyelőtt. Idehaza a Kolozsvári Román Nemzeti Opera igen komoly szándékokkal rögtön vezénylési lehetőséget is adott neki (Csajkovszkij Anyegin), és rövid időn belül több hazai filharmónia is kapva kapott utána.

Antonia Beteag szoprán és Mihai Damian bariton neve új a váradi filharmónia színpadán. Antonia Beteag a kolozsvári zeneakadémián harmadéves magánének-szakos hallgató, a nagyszebeni operafesztiválon és a kolozsvári román opera színpadán is fellépett már. Mihai Damian a kolozsvári filharmónia énekkarának tagja, szintén énekszakos hallgatója a kolozsvári zeneakadémiának, ahol korábban karmesteri profilon is végzett, ami azért is külön érdekes, mert híres operaénekeseknél is fordított szokott lenni ugyanez a szakosodási sorrend. Nicolae Bejan hazai pályán szerepel, őt már több szólófellépésben is hallhattuk az évek során, a váradi filharmónia énekkarának tagja és egyben a debreceni Kodály Kórusé is, tőle a penge magasságokig ívelő ironikus sült hattyú dalát hallhatjuk majd (akárcsak a tavalyi Carminában).

A szerző által eredetileg színpadi játékkal kiegészülő szándékkal elképzelt Carmina Burana (mely voltaképp egy Orff-trilógia része) mostani zenei produkciójához a filharmónia közleménye szcenírozást-vetítést is ígér, melynek megalkotója Magdy Hawash.

Aki előzetesen szeretne magyar nyelven búvárkodni a Carmina Burana alapjául szolgáló 11-13. századi vulgáris latin, középfelnémet, ófrancia szövegek pikáns tartalmairól, annak tudjuk ajánlani Weöres Sándor vagy Pödör Ferenc fordítását.

Újdonság, hogy ezúttal a teljes eljövendő filharmónia-évad kapott címet/mottót: Via Vita. A filharmónia ezzel nem kevesebbet vállal felkínálni az évad során beavatásként, mint a zenei megismerés útjának feltárását a közönsége számára – derül ki az évadnyitó zeneintézményi sajtóközleményből. Koncertbelépők válthatók a filharmónia jegypénztáránál, illetve a bilete.ro oldalon egyaránt. A filharmónia e koncertre közel ezer jegyet értékesít, a színpadtól való távolság függvényében két kategóriában: 50 vagy 30 lejes áron. További információk a filarmonicaoradea.ro honlapon találhatóak. A napi aktualitások iránt érdeklődők követhetik a zeneintézmény közösségi oldalát is: facebook.com/filarmonicaoradea.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában