Rendezvény

2022.08.04. 15:30

Ötvenévnyi szeretet: az aranylakodalmukat ünneplő párokat köszöntötték Bihardiószegen

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

A különböző korosztályhoz tartozók tartalmas szórakoztatása, az együttlét örömének a megteremtése elsődleges célja a falunapi rendezvényeknek. Ugyanakkor kiemelt szerepet kap ezeken az alkalmakon az idős emberekre, a több évtizede házasságban élőkre való odafigyelés is. Az elmúlt hétvégén Bihardiószegen megtartott faluünnepen a megbecsülés jegyében köszöntötték az ötven éves házassági évfordulójukat ünneplőket. A vasárnap délután zajlott eseményre a kultúrházban került sor, az aranylakodalmas párokat elkísérték a közeli családtagok is.

A színpad előtti asztalon nyolc virágkosár és ugyanannyi jutalompénzes boríték várt átadásra. A köszöntöttek közül öt pár volt jelen, a többiek egészségi állapota nem tette lehetővé a személyes részvételt, őket otthonaikban fogja majd felkeresni Mados Attila diószegi polgármester. 

Fotó: Mészáros Márta

Az elöljáró elsőként köszöntötte a szépkorú házaspárokat, akik példaértékű életükkel utat mutatnak a jövő nemzedéknek, a megmaradás „receptjét” mutatva fel. Mados Attila jókívánságként fogalmazta meg abbéli vágyát, hogy tíz év múlva ismét találkozzanak, a hatvanadik házassági évfordulót megünneplendő.

Bara László református lelkipásztor mondandója alapjául a „szeretet himnuszából”, az I. Korinthusbeliekhez írt levélből olvasott fel egy igerészt: „ A szeretet hosszútűrő, kegyes, a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel... A szeretet soha el nem fogy.” 

A hosszú házasság nem csupán a vágyakozáson alapszik, hanem elsősorban döntés kérdése, az elhatározásé, hogy a társul választott személlyel akarom leélni az életemet. Ehhez szükségeltetik az az összetartó erő, ami a nehéz helyzetben is segíteni tud: ez pedig az Istentől kapott szeretni tudás képessége – fogalmazott a lelkipásztor. 

Fotó: Mészáros Márta

Antal Ciprian ortodox pap a hosszan tartó házasság értékét méltatta, aminek fontos feltétele az ego, az én háttérbe szorítása, hogy a másik félre való odafigyelés növekedhessen. Tárgyiasult világunkban oly hamar felbomlanak a házasságok, éppen ezért mindinkább meg kell becsülnünk azokat a párokat, akik egy életen át, néha mostoha körülmények között, de hűségben szeretni tudnak – összegezhető az Antal Ciprian által megfogalmazott üzenet. 

Elhomályosodó tekintettel fogták egymás kezét az ünnepelt párok, a bizalom, a szeretet mosolya kísérte az együttlétet, miközben Mados Attila átnyújtotta a köszönet és a megbecsülés virágait. Az esemény zárásaként Ghitea Angéla kántor vezetésével zenés műsorral kedveskedtek a helyi református fiatalok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában