Ünnepi hétvége

2022.08.21. 12:29

Kenyérszentelés Nagyvárad központjában

Az eső meglehetősen átszabta az augusztus 20-i ünnepi programokat Nagyváradon, melyeket a hagyományokhoz híven idén is a város központjában, a Szent László téren tartottak meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Az ünnepi hétvége második napján, szombaton az újkenyér megáldására, megszentelésére került sor. Mivel a sötét, esőt ígérő fellegek vészesen gyülekeztek a város felett, az ünnepi programot tíz perccel a meghirdetett 18 óra előtt kezdték meg a berettyóújfalui Bajnóca néptáncegyüttes fellépésével, amit rögtön követtek a történelmi egyházak lelkészeinek rövid beszédei. Elsőként Kövendi István, a nagyvárad-rogériuszi református gyülekezet lelkipásztora tartott rövid áhítatot, felolvasva az ötezer ember megvendégelésének történetét János evangéliumából. „Amink van, azt hozzuk a mi Urunk elé: Ő az, aki megszaporítja, megáldja és mindannyiunknak jut belőle” – emelte ki a kétezer éves történet tanulságát. 

Fotós: Alexandru Nițescu

Felszólalását Nehémiás könyvéből idézett áldással zárta „Menjetek, egyetek valami finomat, igyatok valami jót, és juttassatok belőle azoknak is, akiknek nincs, mert a mi Urunk szent napja ez. Ne bánkódjatok, mert az Úr előtt való örvendezés a ti menedéketek!” (Neh. 8:10). Kardos József unitárius lelkipásztor Máté evangéliumának 6:31–34. verseit olvasta fel, melyben az evangélium írója az aggodalmaskodás hiábavalóságára hívja fel a figyelmet. „Ránézünk az asztalra, és ezekben a kenyerekben látjuk Isten válaszát a mi imáinkra, a mi szorongó érzéseinkre, aggodalmainkra. Benne van ezekben a kenyerekben az ember munkája, törekvése, minden igyekezete. És ezt a szorgalmat Isten nem hagyta válasz nélkül: megadta a szükséges mindennapi kenyeret” – fogalmazott a lelkipásztor. Mátyás Attila evangélikus lelkész Ézsaiás könyvének részletét olvasta fel: „akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el”. Pék Sándor, a váradi római katolikus székesegyház plébánosa beszédében így fogalmazott: „Szent István királyunkban azt látjuk, hogy ő házat, országot és belső életet sziklára, Krisztusra épített. Meghívás ma ez számunkra, hogy mi is, minden ember a Földön, külső-belső házunkat sziklára, Krisztusra, a legbiztosabb alapra építsük”.

Fotós: Alexandru Nițescu

A Miatyánk közös elmondását megelőzően Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tartott rövid beszédet. „Szent István királyunk ünnepén Krisztus királyunkra gondoljunk elsősorban, hiszen ő a mi közös Királyunk. Ő áldjon meg és őrizzen meg bennünket, akinek megtöretett teste összetartozásunkat és ebben az ínséges időben jövőbe vetett reménységünket juttatja kifejezésre” – fogalmazott.
Az áldásokat követően a helyszínen kiosztották a felszeletelt kenyeret. A vihar nélkül érkezett eső nem tántorította vissza a fellépéstől a Váradi Dalnokokat, akik a kenyér kiosztása közben színpadra léptek, illetve az őket követő fellépőket sem: Szalay Fatima Szent Istvánról szóló énekkel, Avas Bendegúz tárogatóművész hangszeres előadásával örvendeztette meg az esernyők alatt az asztalok előtt hömpölygő közönséget. 
A rossz időjárás miatt meghiúsult a szombat esti Rius & Band főtéri koncert, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes vasárnap esti, várbeli előadását is elhalasztották: a János vitéz című produkció augusztus 27-én a Szigligeti Színház nagytermében lesz látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában