Figyelem gólyák!

2022.08.04. 10:00

Egy sikeres év után már a következő Gólyatábort szervezi a PKED

Sikeres évet tudhat maga mögött a Partiumi Keresztény Egyetem Diákszervezete, hiszen sok eseményt szerveztek, és meg tudták szólítani az egyetemistákat, nyilatkozta lapunknak Jakab Ferenc, a PKED elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Az elmúlt hónapok talán legsikeresebb eseménye a szemeszter vége felé megszervezett Kocsmakvíz volt. Rendkívül jó hangulatban telt – kilenc, ötfős csapat vett részt rajta és válaszolt száz, témakörökre és nehézségi szintekre lebontott kérdésre. Ezt megelőzően zajlott a PEN, vagyis a Partiumi Egyetemi Napok, melynek keretében a hét első három napján, hétfőn, kedden és szerdán az intézmény szakjait mutatták be, minden nap négyet-négyet. A diákszervezeten keresztül kiválasztott hallgatók hívtak meg egy-egy előadót, oktatókat, akik részletesebben beszéltek az általuk képviselt szakokról. Csütörtökön az egyetem rendezett programokat, az ünnepségsorozat pedig a PEN-keringővel ért véget, tulajdonképpen egy bállal. Megközelítőleg százan voltak ezen jelen, egyetemisták és tanárok egyaránt.

Jelentősebb esemény volt még a PDN, azaz a Partiumi Diáknapok, amely a Festum Varadinum égisze alatt, a székelyhídi strandon zajlott. Különböző ügyességi játékokat szerveztek, a vetélkedő csapatok pedig fesztiválbelépőket nyerhettek. Amúgy a PDN minden évben közkedvelt, a csapatok zászlóval is készültek. A program tulajdonképpen Nagyváradon kezdődött, bemutatkozásokkal, majd úgynevezett kaszinójátékokkal folytatódott, és csak ezeket követően utaztak ki az érmelléki városba, magyarázta Jakab Ferenc.

Heti rendszerességgel tartottak fociedzéseket, és a Covid miatt ismét csak az egyetemi év második felében tudták megszervezni a Gólyanapokat. Hat csapat jelentkezett, és a gólyáknak egy napon keresztül kellett megoldaniuk feladatokat. A tematikus bulik sem maradtak el, esti sütögetéseket is rendeztek, illetve voltak pingpong-, sakk-, csocsó- és társasjáték-estek.

Hagyományőrző tevékenységeket is folytattak, rovásírást, íjászatot. Jakab Ferenc külön kiemelte Almási Dóra nevét, akinek a vezetésével heten vettek részt a citera önképző körben, és zárásképpen felléptek az Alumni napon. Olyan ügyesen zenéltek, hogy a PKED egy nagyobb összegű támogatást kapott a Pro Universitate Partium Alapítványtól, melyből új hangszereket tudnak venni a bércitera helyett.

„A 2021–22-es tanévet megközelítőleg száz szervezeti taggal zártuk, ami egy nagyon kiemelkedő eredmény. Sokféle programot próbálunk megvalósítani, elfogadjuk az új ötleteket. Tudomásom szerint ilyen sokan még nem voltak a PKED-ben. Viszonylag sikeres évet tudhatunk magunk mögött, hiszen sok eseményt szerveztünk, meg tudtuk szólítani az egyetemistákat” – fogalmazott a PKED elnöke.

A vakációban sokan elmentek szakmai gyakorlatokra, különböző helyekre, illetve a partnerszervezetekkel kötött megállapodásoknak köszönhetően többen jelen lehettek fesztiválokon. Augusztus végére terveznek egy nyári megbeszélést a két egyetemi év közt, szervezés alatt van a Gólyatábor, mely szeptember utolsó hétvégéjén lesz, és bíznak abban, hogy a járvány és a háború nem fogja befolyásolni az egyetemi életet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában