Örömfőzés

2022.07.12. 09:19

Csülkös ételek kavalkádja Nagyszántón

Nem főzőverseny, hanem örömfőzés. Találkozás és szórakozás. Ez a Csülökfesztivál lényege, hangsúlyozták a résztvevők és szervezők a nagyszántói falunap esszenciáját.

Fotók: Szolár Éva/Alex Alb

Szolár Éva

A koronavírus járvány okozta két év kihagyás után sikerült újraindítani a Nagyszántói Csülökfesztivált szombaton, a szokásos helyszínen, a település parkjában. A rekordszámú résztvevő azt jelzi, van igény a közösségi élmény, a találkozás, a közös szórakozás iránt. A negyedik alkalommal megtartott esemény nemcsak a finom ételekről szól, hanem a többi rendezvényhez hasonlóan a község lakóinak és az elszármazottak találkozási lehetősége is. 

Hat csapat mérette meg főzőtudományát a versenyen: a Nagyszántói Református Nőszövetség, Bocsárdi Ernő és csapata, a Nagyszántói Fiatalok, a Nagyszántói Idősek Otthona, a borsi Napraforgó Félistenek és Amazonok, a Kisszántói Református Nőszövetség, valamint Hegyesi László és csapata. A csapatok többsége csülökpörköltet készített, mindegyikük külön hangsúlyozva, hogy hagyományos ízekkel és módszerekkel dolgoztak, adalékok és ízfokozók használata nélkül. A nagyszántói fiatalok csapata, a többiektől eltérően sült csülköt készített, szintén tradicionális ízek mentén elgondolva. Az ételek közötti eltérést elsősorban a köretek, valamint a csülök mellett a pörköltbe főzött húsok változatossága jelentette. A fesztiválra érkezők étvágya hamar kiürítette az üstöket, tányérukkal szavazva a legügyesebb szakácsokra. 

Fotók: Szolár Éva/Alex Alb

A fesztivál megnyitóján először Bocsárdi Ernő helyi RMDSZ-es tanácsos és főszervező szólt az résztvevőkhöz, hangsúlyozva örömét amiatt, hogy a járvány után újra tudták éleszteni a csülökfesztiválra keresztelt nagyszántói falunapot. A tanácsos reményét fejezte ki, hogy folytatni tudják nemcsak a közösségi élet, de a település infrastruktúrájának fejlesztését is. A szervezők magyarázata szerint tradicionális szempontok figyelembe vétele alapján esett a választás a csülkös ételekre. Azért választották ezt a keretet a falunap számára, mert Nagyszántón – alföldi falu lévén – sok állatot tartottak, hatalmas sertés kondákat legeltettek. Ugyanakkor a községi bográcsfőző kínálatban is újítani kellett és behozni valami olyat, ami a környéken nincs. 

Fotók: Szolár Éva/Alex Alb

A rendezvény másik főszervezője és egyben főtámogatója a borsi Polgármesteri Hivatal, amelynek részéről a polgármester, Bátori Géza gratulált a csapatoknak és köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy bízik benne, ezután is lesznek további helyi szórakozási és találkozási lehetőségek, sikerül megrendezni a község többi hagyományos rendezvényét, így a Bors Községi Napokat vagy a Káposztafesztivált is. A továbbiakban Szabó Ödön parlamenti képviselő, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy lassan visszatér a közösségi életünkbe a normalitás, hiszen volt idő, amikor nem lehetett megszervezni a közösségi és családi rendezvényeinket. Köszöntötte a csapatokat is, akik rászánták a napjukat arra, hogy a fesztivált megrendezhessék. Elismerését fejezte ki a nagyszántóiak számára is, amiért kisebbként, egy nagyobb közösség részeként, összefognak az esemény érdekében. Kiemelte a borsi önkormányzat szerepét, amely számos szempontból példaértékű, minden településére odafigyel „nem törődik azzal, hogy egy kisebb vagy nagyobb településhez tartoznak az emberek”, hiszen mindegyikben megteremtette nemcsak az infrastruktúrát, de a közösségi élmény lehetőségét is. A parlamenti képviselő a község fejlődése tekintetében ráirányította a figyelmet a polgármester szerepére, aki egyedülállóan 1989 óta végzi feladatait. 

Fotók: Szolár Éva/Alex Alb

A rendezvény fellépői közül érdemes kiemelni a község falvainak ifjúsági és gyermek néptánccsoportjait, közülük is a nagy tapsot kapó Nagyszántói Néptánccsoportot, a professzionálisan felkészített és lelkes borsi Galagonya Néptáncegyüttes által bemutatott moldvai és csallóközi polgári táncokat, valamint a szentjánosi Szentjánosbogár Néptánccsoport dunafalvi körtánc és felcsíki gyermektáncjáték előadását. Az esti táncos szórakozást az Alex Band, Sós Fecó és a Sláger Boys zenekar biztosította. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában