Rendkívüli gyűlés

2022.07.11. 12:00

Folyamatban lévő beruházások mutatóit aktualizálták a rendkívüli megyei tanácsülésen

Több mint egy tucat folyamatban lévő beruházás műszaki-gazdasági mutatóit aktualizálta a megyeháza dísztermében megtartott péntek délutáni rendkívüli gyűlésén a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az építkezési anyagoknak, illetve a munkadíjaknak az 5-35 százalékos drágulása indokolta egyes projektek műszaki-gazdasági mutatóinak az aktualizálását, és valamennyi erre vonatkozó előterjesztés viták nélkül, egyhangúan átment. Ennek megfelelően növekedett a Bihar Megyei Tudományos és Technológiai Park létrehozásának költsége (nettó 33,45 millió lejre); a megyei tanács hozzájárulása a Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) keretében finanszírozott, összesen 20,964 kilométer hosszúságú, Szombatság és Bihardobrosd közti 767 jelű, illetve a Bihardobrosd és Lankas közti 767 C jelzésű megyei utak felújításához és korszerűsítéséhez (3,08 millió lejre); valamint a megyei önkormányzat önrésze a Belényes-Biharrósa-Esküllő-Élesd közti, 764 jelzésű, 33,655 kilométer hosszú megyei út felújításában és korszerűsítésében (3,96 millió lejre). Ugyanakkor a plénum elfogadta, hogy többe kerüljön kisebb hidaknak az újjáépítése Vércsorog község területén a 767 jelű megyei úton; az 5,328 kilométer hosszúságú, Mezőbikács és Jánosda közti 797 A jelzésű megyei útnak a modernizálása (15,75 millió lejbe); egy lejtőnek a stabilizálása a Csarnóháza és Jádremete közötti 108 K megyei úton 30 ezer négyzetméteren (10,9 millió lejbe); egy körforgalomnak a kialakítása, illetve vízelvezetési munkálatoknak az elvégzése a 108 I megyei úton Mezőtelkiben (1,4 millió lejbe); a javítási munkálatok és hidaknak a rekonstrukciója a 792 A megyei út Váradles és az aradi megyehatár közti, 42,712 kilométer hosszú szelvényén (106,71 millió lejbe). A testület rábólintott arra is, hogy a korábbi összegnél többet, vagyis 146,43 millió lejt különítsenek el az Erdélyi-szigethegység útja elnevezésű projektbe foglalt megyei útfelújításokra (konkrétabban a Belényes és Biharfüred közti 764 megyei útszelvényre és Biharfüred és Jádremete közti 108 J megyei útszakaszra); az élesdi körgyűrű (145,81 millió lejt), valamint a nagyvárad és a Váradszentmárton közti összekötőút építésére (263,83 millió lej). Aktualizálták továbbá a révi menedékház rekonstrukciójának költségmutatóit is (ez a beruházás egy Interreg, a román-magyar határon átnyúló program keretében valósul meg), és az egészségügyi stratégiai projekt (RO-HU 449) számadatait is, ami két sürgősségi ellátóközpont építését foglalja magába, egyet Pádison, a másikat pedig Biharfüreden).

A felsoroltokon kívül jóvá lett hagyva tizenkét leendő hulladékudvarnak a megvalósíthatósági tanulmánya, valamint a Nagyvárad és Arad közt építendő gyorsforgalmi útról szóló kivitelezési partnermegállapodásnak a kiegészítése, amire azért volt szükség, mivel belefoglaltak még egy 7 kilométeres útszelvényt egészen a román-magyar határig, pontosabban az M44-es autópályáig.

Az egyetlen határozati javaslat, amely megbukott a közgyűlésen, a Nagyvárad metropolisz-övezetébe tervezett körgyűrű miatt elindítandó kisajátításokra vonatkozott- ennek elfogadásához kétharmadra volt szükség, azonban több liberális tanácsos hiányzott, az RMDSZ-frakció pedig ellene szavazott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában