Kamarakoncert

2022.06.28. 17:21

Stradivarin szólt Paganini a görögkatolikusoknál

Fotó: Tóth Gábor

Tóth Gábor

Alexandru Tomescu bukaresti hegedűművész és a jelenleg Austinban doktoráló jászvásári származású gitárművész, Dragoș Ilie tartottak szabadtéri kamarakoncertet június 26-án, vasárnap 19 órakor a nagyváradi Szent Miklós görögkatolikus székesegyház udvarán. Az esemény a Paganini Magic elnevezésű XV. országos Stradivari-turné nyitókoncertje volt, elhangzott Paganini op. 64, no. 1–6. hegedű-gitár szonátája (MS 112). A váradi görögkatolikusok szervezői részéről nagyszerű ötletnek bizonyult, hogy az eredetileg a székesegyházukba meghirdetett koncertet kihozták a nyáresti szabadba, a templomkertbe – így nagyjából 400 hallgatónak biztosítottak kényelmes férőhelyet, igazán kellemes környezetben.

Alexandru Tomescu hegedűművész 2007-ben nyerte el használati jogra a híres 1702-es Elder-Voicu féle Stradivarius hegedűt, amit még Gheorghiu-Dej vett 1956-ban Ion Voicunak, akitől viszont a ’80-as években ezt elvette Ceaușescu. A használati joggal Tomescu vállalta, hogy évről-évre az egész ország közönségéhez eljuttatja a hangszer hangját, nem kis fejtörést okozva ezzel a nemzeti örökség kincsét képező hegedűt folyamatosan óvó testőröknek, akik most is éberen figyelték az eseményeket, és egy pillanatra sem hagyták magára a hangszerrel még magát az előadót sem. Tomescu komolyan veszi feladatát, szó szerint mindenhová viszi és énekelteti a hegedűt, a mostani turné során is számos különleges helyszínt érint július 16-ig, Szilágy, Szatmár, Beszterce, Szucsáva, Iași, Bákó, Gorj megyékben is. Ezt a műsort ugyanúgy előadják majd a gyimesbükki római katolikus templomban, mint a Román Rádió bukaresti koncerttermében, vagy a Bucsecs-hegységben a Caraiman menedékházánál. Aki esetleg nyaralás közben útba szeretné ejteni valamelyik helyszínt, a részleteket megtalálja a turneulstradivarius.ro honlapon.

Paganini nemcsak a hegedű virtuóza volt, de gitáron is játszott, mintegy 200 művében szerepel ez utóbbi hangszer is. A most hallott 6 szonátában a főszerep azért mégiscsak a hegedűé, a gitár inkább csak diszkrét, de elegáns kísérő feladatokat lát el. Elsősorban rendkívül kellemes olaszos dallamosságukkal, de ezzel együtt néhol merész virtuozitással is átszőttek ezek a szonáta-matériához inkább a „sonare” szögéből közelítő rövid faktúrájú zenei gyöngyszemek, melyek most leírhatatlanul békés hangulatot árasztottak az említett templomkertben. A közönség csendje jelezte, hogy maximálisan befogadta, átérezte ezt a világ forgatagából varázslatosan kiemelő egyedi koncertélményt. Az álló vastapsra ráadásként szintén Paganinit, a híres 24. caprice hegedű-gitár adaptációját hallhattuk a két művésztől.

Az egyébként ingyenes, de jótékony célzatú koncert végén, az előzetesen meghirdetettekkel szemben, az ukrán művészek megsegítése helyett, végül a korábban drámaian leégett váradi görögkatolikus püspöki palota további megújulására lehetett adakozni. A koncert végeztével a házigazda Virgil Bercea görögkatolikus püspök mondott köszönetet a művészeknek, szervezőknek, közönségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában