Hagyomány

2022.06.26. 10:52

Örömfőzés, örömétkezés a nagyváradi várban

A vegetáriánusok és a fine dining hívei valószínűleg messze elkerülték a váradi vár fejedelmi udvarát szombaton délelőtt, ahol a Szent László Napok egyik hagyományos, minden alkalommal megrendezett eseménye, az örömfőzés zajlott, ugyanis a csapatok hússal gazdagon ellátott, igazi magyaros ételeket főztek. Hogy ez mennyire így volt, azt a Váradi Dalnokok csapatának jelmondata fejezi ki a legtalálóbban, mely így hangzik: „A kolbász a legjobb fűszer.” A csapatok reggel kilenc órakor kezdték el a főzést, és szükség is volt a korai kezdésre, mert időigényes, sok aprómunkával járó ételeket készítettek ráadásul meglehetősen nagy mennyiségben, hogy a várba kilátogató sokadalomnak legyen mit ennie. 

Az Érmelléki Gazdák Egyesületének népes, közel harminc fős csapata 1300 töltött káposztát főzött meg, a PKE csapata szintén töltött káposztával készült, a Váradi Dalnokok magyaros babgulyást, a Váradi Asszonykórus toros káposztát főzött, saját elmondásuk szerint nagyon sok hússal, „de a szívünket-lelkünket is beletettük” – fogalmazott a csapat egyik tagja. Távolabbról is érkeztek vendégek az örömfőzésre: a Szatmári Gazdák Egyesülete egy egyedi pincepörkölttel kényeztette a zsűri és a közönség gyomrát, és Kárpátaljáról is érkezett egy hatfős csapat, a Bene Ízőrzői, akik füstölt csülkös káposztás paszulylevest főztek. 

Ahogy haladt előre a főzés és kezdtek szállingózni az ínycsiklandozó illatok, úgy kezdett el egyre több érdeklődő forgolódni a kondérok körül, és már dél körül elkezdett egyre több felől felhangzani a kérdés: „Mikor lesz már kész?” Az elkészült ételeket zsűrizték is, de sem a csapatok, sem a kilátogatók nem versenyként, hanem igazi örömfőzésként fogták fel az akciót, és fogytak is az adagok szépen. A csapatok asztalainál hosszú sorok kezdtek kialakulni egy óra magasságában, amikorra végre elkészültek az ételek, és aligha érzett csalódást bárki, aki megkóstolta bármelyik csapat főztjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában