Szabályok

2022.06.18. 16:05

A munkáltató kötelezettségei kánikula idején

Forrás: Vinogradov Illya, Shutterstock

Ellenőrzik a munkavédelmi előírások betartását a kánikula beköszöntével – figyelmeztet közleményében a Bihar megyei Területi Munkaügyi Felügyelőség. A 99/2000 számú sürgősségi rendeletbe foglalt intézkedéseket a munkaadónak kell biztosítania. A 37 Celsius fok fölötti hőmérséklet, illetve magas páratartalom esetén a munkáltatónak a következő alapvető intézkedéseket kell biztosítania: a fizikai munkavégzés intenzitásának és ritmusának csökkentése; a munkahely szellőztetésének biztosítása; dinamikus és statikus munkavégzés váltakozása; szünetek beiktatása árnyékos, szellőző helyeken. A munkavállaló egészségének fenntartása érdekében 2-4 liter megfelelő ásványvizet, védőfelszerelést, illetve zuhanyzási lehetőséget kell biztosítani. Amennyiben a magas hőmérsékleti értékek legalább két, egymást követő napon is érvényben maradnak, és amennyiben a munkáltató nem tudja biztosítani a fenn említett körülményeket, a szakszervezetek vagy az alkalmazottak képviselőivel történt közös megegyezés alapján dönthetnek a munkanap lerövidítéséről; a munkanap két részre osztásáról (11 óráig, illetve 17 óra után); a munkavégzés kollektív beszüntetéséről a tevékenység folyamatosságának biztosításával azokban az esetekben, ahol erre szükség van.
A szélsőséges hőmérsékleti értékek okozta munkahelyi megbetegedések elkerülése végett a munkaadónak a következő intézkedéseket kell foganatosítania: az alkalmazásnál végzendő, illetve a periodikus orvosi vizsgálat biztosítása; elsősegélynyújtás biztosítása, illetve az érintett személy kórházba szállítása; a szélsőséges hőmérsékleti értékek esetén történő munkavégzéstől eltanácsolt, betegségben szenvedő személy más munkahelyre való áthelyezése vagy a munkaidő lerövidítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában