Színes turbánok

2022.05.04. 10:00

Virágba borult Nagyvárad központja is

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

BN-összeállítás

Nagy népszerűségnek örvend mostanság a tulipán Nagyváradon. A kis, „színes turbánok” térhódításában inkább az a furcsa, hogy miért épp csak az elmúlt időszakban terjedtek el ennyire. Kezdődött néhány évvel ezelőtt az Ezredévi emléktéren, majd a püspöki palota felújított kertjében is megjelentek, most pedig már a város központjában is helyet kaptak.


Sokak kedvence a tulipán, a magyarok szívében viszont különösen díszes helye lehet, talán épp egy kis „tulipános ládában”. Népművészetünk egyik legrégebbi virágmotívuma a liliom mellett. A tulipán a nőt kislány korától az élet minden pillanatában ábrázolni képes, a felnőtté váláson át az öregségig, a halálig. Nem véletlen, hogy a kézműves vásárok ma is legnépszerűbb kiegészítőin mind „tulipántos” hímzés található. 


Bár elsőre furcsának tűnhet a tulipánok turbánokhoz való hasonlítása, ez a virágfaj azonban valóban a turbánról kapta az elnevezést. A szó eredete ugyanis az oszmán-török tulbant (turbán), a magyar szó eredete pedig olasz (tulipa, tulipano) vagy német (Tulipan).
A tulipán minden fajtája tavasszal virágzik. Virága a délelőtti, dél közeli órákban nyílik, ilyenkor igazán megéri Nagyvárad központjában sétálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában