Festum Varadinum

2022.05.27. 08:30

Finn kamarazene szólt a Posticumban

Fotó: Tóth Gábor

Tóth Gábor

Finn zeneszerzők miniatűrjeiből álló kamarakoncertnek adott otthont a nagyváradi Posticum május 25-én, szerdán 17 órakor, a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szervezésében, a Festum Varadinum keretében. Váradi zenész kollégáit hívta ehhez kamarapartnerül a Finnországból 31 évnyi tanítás és koncertezés után nemrégiben hazatelepült Oszaczky Andrássy Katalin zongoraművész. A félszáz főnyi közönség részéről érezhetően ünnepi és baráti volt a hazatért zongoraművésznő fogadtatása. Előadásában a koncert rövid szóló zongoradarabokkal indult, majd mellette felváltva következtek a kamarapartnerek: Kurucz Tibor (hegedű), Thurzó Sándor József (brácsa), Marcu Ágnes (cselló), Jámbor Fekete Erzsébet (zongora, négykezes).

Romantikus, utóromantikus hangvételű momentumok láncolatában északi színvilág sejlett fel olyan vidékekről, ahol az ihlető napfény is borongósabb, az öröm hangja is lírai-elégikus. A művek sorának kialakítása érzelmi intenzitás és korszak-tükrözésbeli építkezés tekintetében is szépen átgondoltan felívelő volt. Sibelius, a finnek legnagyobb zeneszerzője is figyelte az eseményeket, egy festőállványra kiállított kisebb formátumú (akár a megszólalt zeneművek) portréja jóvoltából – az eredetit Akseli Gallen-Kallela festette a 29 éves komponistáról. A finn zeneirodalmat bemutató koncert sorozatként való folytatását is tervezi a hazatért zongoraművésznő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában