Felolvasószínház

2022.05.20. 09:16

Előadás Széchenyiről és Crescence-ról

A szerző felvétele

János Piroska

Széchenyi István és felesége, Crescence kapcsolatáról, ugyanakkor „a legnagyobb magyar” vívódásairól is szólt szerda este a Kiss Stúdió Színház előadása, amelyet a 30. Festum Varadinum keretén belül mutattak be a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében.

Kocsis István Széchenyi és Crescence, avagy Az aranykapu kulcsa című felolvasószínházi előadását Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek tolmácsolásában láthatta a közönség, felvételről pedig Bartha Katalin (Art’s Harmony Társaság) zenejátéka tagolta a mélységekkel és magasságokkal jellemezhető színdarabot. Az előadásban ugyanis ugyanúgy helyet kapott a házaspár által megélt „kegyelmi állapot”, mint az önmagát marcangoló, mindenki mást, csak önmagát nem felmentő Széchenyi alakja. A hídember vívódásait végigkövető színdarabban szó volt a Lánchíd építéséről, a Kossuthtal való vitájáról, döblingi évekről, házkutatásról, a Pillantás (Ein Blick) című művéről, halálának máig vitatott körülményéről. 
A mintegy másfél órás előadást a közönség vastapssal köszönte meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában