Előadás

2022.05.30. 14:37

„A kiégés rendszerszintű probléma”

Hogyan őrizzük meg az életkedvünket? – A kiégés elkerülése címmel tartott előadást szombaton a 30. Festum Varadinum keretében Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, motivációs előadó és író. Az esemény helyszínéül a Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota kertje szolgált, ahol a nagy számban összegyűlt érdeklődőket Böcskei László megyés püspök köszöntötte.

Fotó:

Hegedűs Krisztina

Elmondhatjuk, hogy az idei Festum Varadinum egyik legjobban várt előadását tekinthettük meg szombaton Pál Feri atya dinamikus és életteli prezentációjának köszönhetően, kinek segítségével olyan kérdésekre kereshettük a válaszokat, mint hogy hogyan is előzhetjük meg a kiégés folyamatát, és milyen módszerekre van szükségünk ahhoz, hogy elkerüljük a belső diszharmóniát. 
Pál Feri atya többek között arról beszélt: nemcsak szakmai szempontból éghetünk ki, hanem emberként is. Ez megtörténhet édesanyaként, feleségként, nagymamaként, barátnőként, férjként és apaként. A kiégés egy összetett folyamat, mely összefügg a krónikus stresszel, és ebből következik, hogy romlik a teljesítményünk, és feladatainkat már nem tudjuk olyan odaadással végezni, mint ahogyan azt elvárnánk magunktól. Az előadó hangsúlyozta: ez egy rendszerszintű probléma, és meg kell értenünk, hogy fontosak kell legyünk saját magunk számára, hiszen amennyiben mi nem vigyázunk saját magunk belső harmóniájára, más sem fog.


Ahhoz, hogy megelőzzük a kiégést, elsősorban fontos, hogy megtanuljunk nemet mondani, és maradjon meg a szabad lelkesedésünk. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor rákényszerülünk arra, hogy a nemből igen legyen, ekkor fel kell mérnünk erőforrásainkat, és határidőket kell szabnunk magunknak ahhoz, hogy el tudjuk fogadni a kialakult helyzetet, és azt mondhassuk, hogy „szabad vagyok”. Amennyiben úgy éreznénk, hogy erőfeszítéseink meghaladnak minket, határozzunk meg „napi, heti, havi, éves minimumokat” az életünkben, ajánlja a szakember. Elsősorban tudatosulnia kell bennünk, hogy nem birkózunk meg a ránk kiszabott teherrel, ezért kell meghatározzuk azokat a tevékenységeket, melyek segítségével elfogadhatóbbá válnak a mindennapjaink, például rendszeres étkezés és alvás, énidő, pihenőszabadság stb. Mindezek mellett meg kell értenünk azt is, hogy életünkben elengedhetetlen a hosszú távú egyensúlyok kialakítása, szükségleteinket ne hanyagoljuk el, valamint tudjunk különbséget tenni aközött, hogy mi a fontos, és mi a lényeg. 
Mint megtudtuk, sokak első alkalommal vettek részt Pál Feri atya előadásán, ám azt biztosan állíthatjuk, hogy a vastapssal véget érő humoros, mégis komoly problémát felvető „produkció” mindenki számára hasznos és maradandó üzenetet továbbított.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában