Húsvéti zsongás

2022.04.15. 11:00

Ünnepváró programok a nőszervezettel

Három témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet csütörtök délben az RMDSZ székházában tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ nőszervezetének az elnöke: a húsvéti programok, az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, valamint a román–jordán kapcsolatok.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A két évig tartó járványügyi korlátozásoknak vége, ezért az RMDSZ nőszervezete minél több olyan eseményt akar szervezni, ahol ismét együtt lehetnek közösségben kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt, szép élményekkel gazdagodva – jelentette ki legutóbbi sajtótájékoztatóján Biró Rozália. Egy-két napon belül itt a húsvét, tehát máris adódik alkalom a közös szórakozásra. Ennek Nagyváradon már hagyománya van, hiszen még alpolgármestersége idején, 2006-ban ő kezdeményezte a Nyuszi ült a parkban elnevezésű programkavalkádot a Petőfi-parkban, mely sokaknak szerzett örömöt és emlékezetes pillanatokat minden év nagyszombatján egészen a pandémia kitöréséig. Volt mire alapozni tehát, és ezt kihasználva, öt éve országos szinten megszervezik a Húsvéti zsongást, mely idén 40 rendezvényt foglal magába, együttműködve civil entitásokkal. A családias programok változatosak: kézműves-foglalkozások, koncertek, Sikeres nők iskolája stb. Bihar megyében három pályázat nyerte el a Nőszervezet támogatását a Szülők, nagyszülők a holnapért kiírás keretében: Margittán április 12–14. közt voltak események, Nagyváradon április 14–16. között a Majomszigeten zajlanak éppen, valamint május 14-én az Ady Endre Líceumban lesz még egy rendezvény, tudtuk meg.

Egy másik témára áttérve a parlamenti képviselő arról számolt be, hogy az elmúlt héten ismét plenáris üléssel folytatódott Strasbourgban az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat, melyen ő maga is részt vett a Képviselőház delegáltjaként és mint az RMDSZ megbízottja. Az állampolgárok által beküldött, csomagokba tömörített javaslatokat vesézték ki. Megfigyelhető, hogy ezek többsége arra vonatkozik, hogy az uniós döntéshozatali folyamat az eddiginél központosítottabb legyen, kevesebb szóhoz jussanak a tagállamok, vezessék be a minősített többség fogalmát a szavazásnál és nagyobb hangsúly legyen helyezve a fenntartható fejlődésre. Biró Rozália jelezte a sajtótájékoztatón – és elmondása szerint a tanácskozáson is –, hogy az őshonos kisebbségek jogaival is kellene foglalkozni, törvényes keretet biztosítva ezeknek, illetve a tervezett intézkedések egy része Romániának előnytelen, mivel más tagállamokéhoz hasonlóan csökkenne a szerepe az unión belül.

Végül arra is kitért Biró Rozália, hogy a napokban Jordánia parlamenti delegációját fogadta, és a két ország politikai, gazdasági és kulturális téren való együttműködési lehetőségeinek megvalósításáról tárgyalt Bukarestben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában