Kezdeményezés

2022.04.13. 10:00

Okosceruzák a paptamási elemistáknak

Egy országosan úttörőnek számító kezdeményezésként okoseszközöket tartalmazó csomagokat adományozott minden egyes, a helyi iskolába járó 0–IV. osztályos gyermeknek a Paptamási Polgármesteri Hivatal.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

A csomagok tartalmaznak egy-egy okosceruzát, interaktív könyvet, valamint intelligens billentyűzetet. Ezek az eszközök tulajdonképpen a nyelvtanulást könnyítik meg, mivel a három nyelven beszélő okosceruzával meg kell érinteni a könyv ábráit, illetve bizonyos részeit, melynek hatására a figurák ugyanúgy megszólalnak magyarul, románul és angolul, vagy ha például egy felhőre bök a felhasználó, akkor hallatszik, hogy fúj a szél, ha lépcsőre, akkor a lábdobogás, és így tovább. A kartonszintetizátor billentyűzetét megérintve a ceruzával pedig mindenféle dallamokat lehet játszani zenei aláfestéseként a különböző nyelvű énekeknek.

 

A kedd délelőtt a paptamási iskolában tartott átadási ünnepségen Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes kiemelte azt, hogy ezáltal lehetővé válik az interaktív foglalkozásoknak a megtartása, illetve az eszközök segítségével egy órán belül akár több tantárgy anyagát is lehet oktatni. A gyerekek játékosan tanulhatnak idegen nyelveket, ugyanakkor megismerkedhetnek különböző helyzetekkel, felhasználhatják azon tudásukat más nyelveken is, melyeket magyarul már elsajátítottak.

Matyi Miklós polgármester arról beszélt, hogy manapság szinte csak a technikai részét éljük az életünknek, hiszen statisztikai kimutatások szerint naponta átlagosan legalább nyolcvanszor emeljük fel a telefonunkat azért, hogy megnézzük, nem jött-e valamilyen üzenetünk. Arra gondoltak, hogy ha már ez a helyzet, akkor legalább annyi haszna legyen ennek, hogy a gyerekek játszva tanuljanak. „Összefogott az önkormányzat, az RMDSZ és az iskola ennek érdekében, mert a diákjaink megérdemlik ezt, hiszen szép sikereket érnek el különféle versenyeken”, fogalmazott az elöljáró.

Piski Emese igazgató azt ígérte: ha ez a csomag beválik, akkor egy-két hónap múlva következhetnek a matematika tantárgy okoseszközei, hiszen a polgármesteri hivatal ezeknek a beszerzését is hajlandó finanszírozni.

 

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese kiemelte, hogy a szövetség mindig fontosnak tartotta az iskolák és az egyházak támogatását, ezek identitásmegőrző, nemzetmegtartó szerepe miatt. Ha pedig valami pozitívuma volt a járványnak, akkor az az, hogy gyerekek és felnőttek is rákényszerültek arra, hogy jobban tudják használni az okoseszközöket.

Egy-egy okoseszköz csomag körülbelül bruttó 400 lejbe került, és a tanítónők beleegyezésével a gyerekek haza is vihetik ezeket feladatmegoldások végett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában