Avatóünnepség

2022.04.21. 09:17

Felavatták az új sportarénát

Nicolae Ciucă miniszterelnök, Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, Florin Birta polgármester, Ilie Bolojan megyei tanácselnök és Dumitru Țiplea prefektus jelenlétében szerda délelőtt felavatták a város új több funkciós sportcsarnokát.

Fotók: Alexandru Nițescu

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

Több rendezvényen is részt vett szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök Nagyváradon, ezek közül az egyik az új sportcsarnoknak a felavatása volt. A kormányfő Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, Florin Birta polgármester, Ilie Bolojan megyei tanácselnök, Dumitru Țiplea prefektus és más hivatalos személyek társaságában előbb bejárta a létesítményt, majd a kinti lépcsők előtt rövid sajtónyilatkozatot tett anélkül, hogy az újságírók kérdéseket tehettek volna fel neki. Felidézte, hogy a munkálatok több évvel ezelőtt kezdődtek, köszönetet mondva a korábbi és a jelenlegi polgármesternek, és Cseke Attila miniszternek. A román kormány és a helyhatóságok közti együttműködés jógyakorlat-modelljének nevezte a beruházást, s örömét fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére elkészült a sportaréna. Megjegyezte, hogy a befektetés közel 25 millió euróba került, melyből 20 milliót a kormány biztosított, 5 milliót pedig az önkormányzat, valamint területrendezési, illetve közművesítési munkálatokat is végeztek. „Mindez annak bizonyítéka, hogy amikor megvan a kellő akarat és összhang, magasztos célok érhetők el. A sportcsarnok hasznos, mert újabb jellegzetes színfolttal gazdagodott a város és Bihar megye társadalmi élete”, jelentette ki Nicolae Ciucă.

A kormányfő ezután arra hívta fel a figyelmet, hogy idén újabb sportcsarnokokat adnak át a fejlesztési minisztérium közreműködésével Pitești-en és Besztercén, de más helyszíneken is építkeznek. Arra törekednek, hogy minél több iskola és kórház épüljön, korszerűsödjön a közúti infrastruktúra, mely invesztíciók szerinte mind-mind Románia fejlődését és a közösségek javát szolgálják.

Florin Birta három mozzanatot emelt ki az objektum eddigi történetéből: 2014-et, amikor a Ponta-kormány jóváhagyta a beruházás finanszírozását az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül, 2016-ot, amikor a Cioloș-kabinet elfogadta a gazdasági-műszaki mutatókat és 2022-öt, amikor a Ciucă-kormány idején elkészült a létesítmény és használatba lett adva.

Cseke Attila szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: üdvözlendő, hogy Nagyvárad bekerült a nemzetközi körforgásba, ami a sportlétesítmények infrastruktúráját illeti, és ez Bihar megyének csak jó dolgokat hozhat. A finanszírozást a minisztérium biztosította, és azt gondolja, hogy minden lej hasznosan lett befektetve. „Nagy öröm számomra, hogy ma itt lehetek, hiszen az elmúlt másfél évben közelről figyeltem a munkálatokat, többször látogattam meg személyesen az építkezést. A sportlétesítmény a legjobb hangberendezést kapta, a legmodernebb eredményjelző rendszert és pályát. Nagyváradiak, bihariak, legyünk büszkék az új sportcsarnokra! Minden okunk megvan rá, mert ez Románia egyik legkorszerűbb sportlétesítménye”, fogalmazott a tárcavezető.

A sportcsarnok a legrangosabb szintű kosárlabda eseményeknek tud helyszínéül szolgálni, és a sportesemények mellett számos más típusú rendezvényt is le lehet majd szervezni benne, például koncerteket, kulturális eseményeket. 5300 ülőhely van, ebből 1650 mobil, 3650 pedig fix. Ha nem sporteseményeket, hanem például koncerteket tartanak, akkor a pálya körüli földszinti mobil lelátókat el lehet tolni és akkor a terem 7200 ember befogadására alkalmas. A nagy pálya mögött van egy kosárlabda edzőpálya is, ahonnan közvetlen összeköttetés van a kültérrel, azaz ott közvetlenül a teherautókról lehet majd lepakolni a csarnokba a különböző eszközöket, kellékeket, berendezéseket. A nagycsarnok játékfelülete jelenleg a világon a legmodernebbnek számít: a burkolat két centiméter vastag masszív korai juharfából készült, melyet gumi és fa alapra helyeztek. A legmodernebb eredményjelző táblát és -kockát szerelték be, a hang- és fénytechnika is legújabb generációs. A nagy- és a kis sportterem mellett a létesítményben négy öltöző van a játékosoknak és ugyanennyi a játékvezetőknek és az edzőknek, ugyanakkor szauna, relaxációs tér, konditerem is a játékosok rendelkezésére áll, továbbá a sportcsarnokban konferenciaterem, sajtópáholy és VIP-szektor is ki lett alakítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában