Polgári Esték

2022.04.14. 15:00

Előadás a Szepesség történelmi tájairól

Fotó: János Piroska

János Piroska

Besztercebánya, Késmárk, Nedec várának történelmével ismerkedhetett meg többek között az, aki kedd délután részt vett a Polgári Esték rendezvénysorozat legújabb alkalmán, amelyen Bordás István A Szepesség történelmi tájain címmel tartott előadást.

A Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ (LEK) múzeumtermében megrendezett előadáson az eseményt szervező Magyar Polgári Egyesület nevében Nagy József Barna köszöntötte a megjelenteket, átadva a szót az előadónak, aki személyes élményei által kiegészítve, vetítettképes bemutató során ismertette a felvidéki régiót, elsőként Besztercebányát, amelyet IV. Béla 1255-ben már városi rangra emelt, 1620-ban pedig itt koronázták királlyá Bethlen Gábort. A városhoz kapcsolódik Bél Mátyás evangélikus lelkész, polihisztor neve is, aki ebben a városban kezdte tanulmányait, majd később maga is itt tanított. Az előadás során a Magas-Tátra, illetve a Csorba-tó ismertetése mellett szó volt az egykor ezüstkitermeléséről híres Selmecbányáról, az aranyban gazdag Körmöcbányáról, illetve a kereskedelmi korlátozás miatt egymással konfliktusban álló Késmárkról és Lőcséről. A városok bemutatása során az előadó kitért azok történelmi épületeire, templomaira, többek között a Thököly Imre sírhelyének otthont adó késmárki evangélikus templomról is szó esett. A közönség Nedec váráról egy kisfilmet is megtekinthetett, amelyből kiderült: a legenda szerint inka kincseket rejt a jelenleg Lengyelországhoz tartozó vár, amelyet egykor az inka hercegnőt feleségül vevő Berzeviczy Sebestyén leszármazottai birtokoltak.

Amint az esemény végén kiderült, a keddi beszámoló egy sorozat első állomása volt, amit a későbbiekben két újabb előadás fog követni, többek között Kassáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában