Egyetem

2022.04.02. 13:20

ELLE konferencia a váradi PKE-n

Fotó: Szitai Erzsébet

Pikó Stefánia

Megkezdődött a 11. ELLE (English Language and Literatures in English – Angol Nyelv és Irodalom Angolul) nemzetközi konferencia a Partiumi Keresztény Egyetemen, három év kihagyás után. A rendezvény keretében a Partiumi Kiadó és a Pannon Egyetem közös gondozásában megjelent legújabb ELLE English Language & Literatures in English konferenciakötetet is bemutatja a kötet egyik szerkesztője, Moriah Maresh, a Central Connecticut State University munkatársa.
A pénteki megnyitón dr. Maior Enikő rektorhelyettes, dr. Pálfi József rektor, valamint dr. Bökös Borbála tanszékvezető is köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem intézetigazgatója, egyetemi docens nyitotta meg az előadások sorát az akcentusok és a körülöttük keringő nyelvi sztereotípiák igazán izgalmas témájával. Amerikai vonatkozásban többek között arról is szó esett, hogyan befolyásolják a politikusok akcentusai a róluk kialakuló közvélekedést, megítélést, milyen hatással lehet egy választásra, szavazásra ez az egyszerűnek tűnő nyelvi jelenség.  
Rövid kávészünet után a vendégek három csoportba rendeződve, külön termekben folytatták a találkozót. A résztvevők három széles témakörből választhattak: az egyik teremben az alap téma a brit irodalom, a másik teremben az amerikai, a harmadikban pedig a fordítás volt.
Dr. Szentgyörgyi Szilárd mellett a konferencia másik fő előadója dr. Aimee Pozorski volt, aki az amerikai Central Connecticut State University képviseletében volt jelen, és a délutáni órákban tartotta meg előadását. Az eseményre több vendégelőadó érkezett még Temesvárról, Debrecenből, Budapestről és Ausztráliából is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában