Valahol Európában

2022.03.07. 14:00

Többéves hagyomány: színházi előadás a közelgő nőnap alkalmából

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete, partnerségben a Partium Alapítvánnyal, egy többéves hagyományt folytatva, az idén is egy színházi előadással kedveskedett a nőszervezet tagjainak március 8. alkalmából.

Fotó: Bauman Dieter-Gergő

Ciucur Losonczi Antonius

 

A Valahol Európában című előadás kezdete előtt Petneházy Attila, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) miniszteri biztosa, színművész, és Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötték a meghívott hölgyeket.

 

A férfit jobban betöltik saját céljai, a nő talán, mert más szövését látja az életnek, finomabban is érzékeli a környező világot” – Németh László édenteremtő, fészekféltő asszonyokról szóló soraival köszöntötte az ünnepelteket Petneházy Attila, tolmácsolva egyúttal a magyar kormány tiszteletteljes üzenetét is. Megjegyezte: milyen nagyszerű szövet, szövetség, amit a nők ellátnak. És milyen csodálatos nyelv a magyar, hiszen a szövet más mint egy kötél, nem tud olyan könnyen elszakadni. Sok-sok apró szállal kapaszkodnak egymásba az alkotóelemei, e ezért valami fantasztikus anyag. Márai segítségével pedig férfitársainkkal együtt mondhatjuk, hogy köszönet a nőknek, az édesanyáknak, a feleségeknek, „És neked, te harmadik, tizedik, te ezredik, aki adtál egy mosolyt”. Azt is kiemelte a miniszteri biztos: szövetségben vagyunk mi, magyarok, március 8-át pedig követi 9-e, ami szervesen kötődik a magyarországi országgyűlési választásokhoz, hiszen a regisztráció határidejének napja. A hölgyek pedig a legjobban tudják magukat feltalálni a sorsfordító helyzetekben. „Talán nem illetlenség, ha arra kérem kedves mindnyájukat, drága hölgyek, hogy akár szelíd furfanggal is, férfitársaikat állítsák maguk mellé, s így segítsék a számunkra fontos ügyeket” – közölte Petneházy Attila.

Szabó Ödön arra hívta fel a figyelmet: amikor gyermekeink elé példaképeket állítunk, általában híres költőkre, írókra, művészekre, történelmi személyiségekre fókuszálunk, és ez sokszor tévedés, hiszen az igazi példaképek köztünk élnek, azok az édesanyák, nagymamák, párok, akik segítenek nekünk abban, hogy helyt tudjunk állni. Március 8. alkalmából gondolnunk kell ugyanakkor arra is, hogy 150 évvel ezelőtt nők nem járhattak egyetemekre, nem láthattak el egy sor társadalmi szerepet. Mára az évszázados kirekesztésből a fősodorba tudtak jutni, és ez az egész világ javára vált. Gondoskodnak arról, hogy ki tudjunk bontakozni, és ezekben a napokban nem lehet nem gondolni szolidárisan azokra az anyákra, nőkre, lányokra, akik most menekülnek Ukrajnából, a háború elől – nyomatékosította a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában