Közlemény

2022.03.03. 14:45

Rogériusz Koalíció: pótcselekvés a próbaprojekt

Közleményt küldött a sajtónak a nagyváradi lakótársulásokat tömörítő Rogériusz Koalíció, amelyben bírálja az önkormányzat által beindított, a hatékonyabb szelektív hulladékgyűjtést célzó próbaprojektet.

Illusztráció

BN-összeállítás

 

A lakótársulásokat tömörítő civil szervezet azzal kezdi közleményét, hogy az önkormányzat évek óta próbálja bevezetni a városban az „Annyit fizetsz, amennyit eldobsz” elvet, de mindmáig semmilyen konkrét eredményt nem tudott felmutatni e tekintetben. Emlékeztetnek arra, hogy tavaly decemberben az önkormányzat fél évvel meghosszabbította a személyek számát alapul vevő hulladékgyűjtési fix tarifát, de véleményük szerint csak azért, mert tehetetlen és időt akar nyerni, továbbá időközben bevezette a próbaprojektet. A Rogériusz Koalíció kifogásolja, hogy nem tudni azt, hogy az önkormányzat milyen kritérium alapján választotta ki azt a lakótársulást, ahol kipróbálja az új hulladékgyűjtési rendszert, ugyanis a város által említett kritériumoknak több tucatnyi váradi lakótársulás megfelel. A Rogériusz Koalíció aggályosnak tartja a személyi adatok kezelésének problémáját, ugyanis ezek az adatok a projektben részt vevő cégekhez jutnak, példaként említve a RER Vestet és az Eco Bihort.

 

Aggályok

 

„Már a projekt bemutatásából kiderül, a lényeg az, hogy nyomon követhessék a hulladékudvarhoz közelítő ügyfelet, és a feltételezett bírságolás csak a zsák tartalmának az ellenőrzése után lehetséges! Az, hogy a nagyváradi városháza egyszerűen felsorol néhány rendeletet, csak gyenge kísérlet arra, hogy ne ismerje el azt, hogy ezzel a módszerrel súlyosan megsérti a személyi adatvédelem elveit. Senki sem adta hozzájárulását ahhoz, hogy ezeknek az intézményeknek vagy vállalatoknak az alkalmazottai ellenőrizhessék az élelmiszer-preferenciákra, egészségi állapotra stb. vonatkozó információkat” – fogalmaznak a közleményben. A továbbiakban kijelentik: „A Rogeriusz Koalíció tagjai nem fogják megengedni semmilyen visszaélésre alapozó projekt megvalósítását, amelynek célja, hogy a közösséget felesleges költségeknek és ellenőrzésnek tegyék ki.” Kifejtik továbbá, hogy a polgármesteri hivatalnak a szelektív hulladékgyűjtést ellenőrző akciója során magát a RER Vest céget kellett volna felelősségre vonnia, amiért az nem képes karbantartani a hulladékudvarokat, emiatt a figyelmeztetéseket és a bírságokat is úgy rótták ki a lakótársulásokra, hogy lényegében nem lehetett tudni, hogy ki hagyta a hulladékudvarokban a nem szabályosan gyűjtött hulladékokat. A Rogériusz Koalíció így zárja közleményét: „Az Annyit fizetsz, amennyit eldobsz elv csak egy szlogen marad, egy kívánság, amelyet a polgármesteri hivatal és a partnercégek nem lesznek képesek megfelelően gyakorlatba ültetni, és egyértelmű bizonyítéka ez annak, hogy a nagyváradi városházán senki sem képes vállalni ennek a projektnek a kudarcát!” 

 

Azonosító kód 

 

Mint arról beszámoltunk, a nagyváradi Prima lakónegyedben egy lakótársulásnál március elejétől indult be az a kísérleti projekt, amelynek keretében modern technológia segítségével követik nyomon a szelektív hulladékgyűjtést. A rendszernek több fontosabb eleme van: a lakók csak a rádiófrekvenciás azonosítóval (RFID) ellátott hulladékgyűjtő zsákokba gyűjthetik a különböző hulladéktípusokat, és a hulladékudvarok ajtaja is csak ezzel az azonosítóval nyitható ki. Minden lakásnak külön RFID-azonosítója van, tehát a zsák alapján megállapítható, melyik lakó dobta ki a hulladékot. A projektben részt vevő lakótársulás hulladékudvarainál térfigyelő kamerákat is kihelyeztek. Florin Birta bejelentette, hogy ha a kísérleti projekt sikeresnek bizonyul, akkor az itt alkalmazott rendszert kiterjesztik az egész városra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában