Tanácsülés

2022.03.01. 08:00

Remélik, hogy Paptamásiban is lehet ipari park

Rendes havi közgyűlését tartotta tegnap délután a megyeháza dísztermében a Bihar Megyei Tanács önkormányzati képviselő-testülete. Valamennyi határozati javaslat el lett fogadva.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ismét a napirendi pontok közt szerepelt az, hogy legyen jóváhagyva a felszámolt Bihar Megyei Ipari Parkok Rt. aktívumtranszferjeit célzó szerződésnek az aláírása, mely előterjesztés egyhangúlag átment. Borsi Imre Lóránt frakcióvezető azzal indokolta, hogy ezúttal igennel szavaztak az RMDSZ-es képviselők, hogy a Szövetség mindig is támogatta az infrastrukturális fejlesztéseket, ha ezek nem okoznak károkat másoknak. Amikor korábban is szavazni kellett erről a határozati javaslatról, akkor viszont azért voksoltak nemmel, mert bizonyos dolgok nem voltak világosak a leendő paptamási ipari parkkal kapcsolatosan. Az azóta eltelt időszakban azonban arról tájékoztatta őt Matyi Miklós polgármester, hogy több egyeztetésre is sor került a tamási önkormányzat, a megyei tanács és az ipari parkhálózatot működtető Nagyváradi Helyi Fejlesztési Egyesület (ADLO) vezetői közt. Ezeken a tanácskozásokon be lett mutatva a majdani tamási ipari park hatástanulmánya, ígéretek hangzottak el a fejlesztést illetően, és a felek közös nevezőre jutottak. „Ezen oknál fogva az RMDSZ-frakció megszavazza ezt az előterjesztést, annak reményében, hogy az ígéretek tényleg valóra válnak, és Paptamásinak valóban lesz belátható időn belül ipari parkja” – közölte Borsi Imre Lóránt.

 

Mint ismeretes, az Élesden, Belényesben, Margittán és Nagyszalontán kivitelezés alatt álló hulladékgyűjtő platformokon kívül a Bihar Megyei Tanács más településeken is létesíteni kíván hasonlókat. A következő ütemben konkrétabban Biharszentandrás, Tenke, Magyarcséke, Fugyivásárhely, Mezőtelegd, Rév, Barátka, Papfalva, Székelyhíd, Érmihályfalva, Váradszentmárton és Oláhszentmiklós településekről van szó. Ezeknek az önkormányzatai társulási megállapodásokat kötnek a megyei tanáccsal, az e havi megyei közgyűlés napirendi pontjai közt ezért az ezen megállapodásokat tartalmazó előterjesztések is szerepeltek. A munkálatokat európai uniós forrásokból finanszíroznák, a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében, vagy az országos helyreállítási alapból (PNNR), magyarázta Ilie Bolojan tanácselnök. A tervek szerint mindegyik központban 12 konténert helyeznek el a következő hulladéktípusok szelektív gyűjtésére: ruhanemű, újrahasznosítható termékek, fém háztartási eszközök, üveg, elektromos/elektronikus/háztartási készülékek, műanyag, papír és karton, faanyag, bútor, növényi hulladék, építésből származó törmelék, valamint veszélyes hulladék. A Bihar Megyei Tanács megépítteti a hulladéktároló udvarokat az illető területi-közigazgatási egységben, és ellátja azokat a szükséges felszerelésekkel. A polgármesteri hivatalok biztosítják a szelektív hulladékgyűjtő udvarok működéséhez szükséges feltételeket, valamint kidolgozzák azt a szabályzatot, amely alapján ezeket a tárolókat más közigazgatási-területi egységek is használhatják. A lakosok legalább 3 évig ingyen vihetnek oda olyan hulladékokat, amelyeket a köztisztasági vállalatok nem szállítanak el. Ezek a projekt kiegészítik a Bihar Megyei Integrált Hulladékkezelő Menedzsmentrendszert (SMID), amelynek alkalmazása 2020 októberétől kezdődött. Jelenleg különben Nagyvárad az egyetlen település Bihar megyében, ahol két hulladéktároló működik.

 

Két határozattervezet a Nagyváradi Repülőtér Rt.-vel volt kapcsolatos: egyrészt a plénum felhatalmazta Călin Galt, hogy továbbra is ő képviselje a megyét a részvénytársaság igazgatótanácsában és meghosszabbította Gheorghe Răcaru adminisztrátori mandátumát szintén ebben a testületben, másfelől pedig jóváhagyta, hogy egy helyiséget nyilvános versenytárgyalással bérbe adjanak egy olyan nagyvállalkozásnak, mely kerozin előállításával és forgalmazásával foglalkozik.

A gyűlésen ugyanakkor átment a megyei könyvtár, illetve a Bihar Megyei Lakossági Nyilvántartó új szervezeti diagramja – utóbbira a népszámlálási előkészületek miatt volt szükség; a Ceyrat utca 4. szám alatt egy 8759 négyzetméteres telket „áttettek” megyei közvagyonból magántulajdonba; együttműködési megállapodásra bólintottak rá a megyei tanács és egy Moldova állambeli község közt, és letette az esküt Adrian Szatmari (PSD), aki a Bukarestben tisztséget vállalt Felix Cozma helyét vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában