Vándorkiállítás

2022.03.15. 18:00

PET-kalózok érkeztek Váradra

A Szacsvay Imre Általános Iskola udvarán rendezkedett be hétfőn és kedden a Műanyag Műhely (MÜMÜ) szemléletformáló vándorkiállitás, úgynevezett PET-kalózok kíséretében, az 5 ország 1 folyó (5in1) nemzetközi projekt keretében.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius


A Tisza, melybe a Körös is torkollik, a megváltozott környezet, éghajlat ellenére is feltartóztathatatlanul folyik. Értékes hordalékával együtt azonban jó ideig olyan dolgokat is szállít, amelyek nem oda valók. Szinte mindent megtalálunk a folyóban a boltok polcairól, de már csak hulladék formájában. Az utóbbi évtizedekben rendszeressé vált az áradásokat kísérő PET-palackáradat, vagy ahogy a PET-kalózok nevezik: a műanyagzajlás. Az import hulladék a folyó menti lakosokat, a vízügyi szakembereket és a természetvédőket is kihívások elé állítja. A lerakódott hulladék mennyisége, a növény-, és állatvilágban okozott kár pedig felbecsülhetetlen. Az 5 ország 1 folyó (5in1) nemzetközi projekt az Erasmus+ program keretében, a Tisza vízgyűjtő területén osztozó öt ország (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia) iskoláinak, természetvédő társadalmi szervezeteinek, tanárainak és diákjainak részvételével zajlik. Célja, hogy oktatással, szemléletformálással, helyi közösségek aktivizálásával, pozitív gyakorlatok felvonultatásával segítse a folyószenynyezés elleni küzdelmet. 

A Műanyag Műhely (MÜMÜ) egy szemléletformáló vándorkiállítás: a különböző állomásokon a helyi lakosok, diákok, tanárok és érdeklődők nézhetik meg a tiszai műanyag újrahasznosításának lépéseit PET-kalóz módra. A kiállításnak egy hajdanán tengeri áruszállításra használt konténer ad otthont az iskola udvarán, körülötte pedig szabadtéri foglalkozások zajlanak. A rövid nyitóünnepségen Pásztor Gabriella igazgatóhelyettes, Tăut Eliza igazgató, Botházy Nándor alprefektus, a váradi hulladékgazdálkodási központ képviseletében Pásztai Zoltán, valamint Molnár Attila természetfilmes, PET-főkalóz köszöntötték a gyermekeket. 

„A gyerekeket elvarázsolja a műanyaggal való munka, a darálástól az olvasztásig minden érdekli őket, az pedig, hogy a foglalkozások végén saját készítésű tárgyakat vehetnek a kezükbe, szemléletformáló hatással bír. A hulladéktípusok megfelelő ismerete, a folyóból és a partokról összegyűjtött hulladék kreatív újra felhasználása alapvető szerepet játszik abban, hogy megváltozzon a lakosság műanyagokhoz fűződő viszonya, és alapvető szemléletbéli változás következzen be a háztartási hulladékok keletkezése és kezelése terén” – nyilatkozta szerkesztőségünknek Székely-Farkas Tímea, a nagyváradi Eco-Mountain Transylvania Egyesület társalapítója és projektmenedzsere, mely Romániából egyetlen civil szervezetként vesz részt a projektben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában