Gazdafórum

2022.03.12. 07:00

Mezőgazdasági fórumot tartanak Hegyközcsatárban

Fotó: Hegedűs Krisztina

ÉGE-közlemény

 

Hogyan tovább mezőgazdaság, avagy éljen a talaj! címmel az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE) március 12-én, szombaton 10 órai kezdettel gazdafórumot szervez a hegyközcsatári kultúrotthonban.

Mivel az ország egyetlen műtrágyagyára a marosvásárhelyi Azomureș, az energiahordozók árának rendkívüli emelkedése miatt az év első két hónapjában felfüggesztette tevékenységét, nehéz év elé néz a hazai agrárszektor. Szakértők szerint akár 30 százalékkal is csökkenhet a növénytermesztési ágazat termelése, amely az állattenyésztésre is súlyosan kihathat. A leállás és az energiahordozók drágulása következményeként a műtrágya ára is az egekbe szökött. Ezt a termelők ilyen rövid idő alatt képtelenek a termelési költségeikbe beépíteni. Ezen kihívások kiegyensúlyozására gyakorlatilag egyetlen elérhető eszközük maradt, ami nem más, mint a talaj állapotának, biológiai aktivitásának javítása, amellyel a tápanyagveszteség mérsékelhető, illetve növelhető annak hasznosítása. 

 

A gazdafórum programja a következőképpen alakul: 9.45–10 – Érkezés, regisztráció; 10–10.15 – Havran Gábor, az ÉGE elnöke mond köszöntőt: a nap témáinak felvezetése; 10.15–11 – A támogatási rendszerek várható alakulása az új közös agrárpolitika fényében – előadó Fülöp Tihamér; 11–12 – Gyakorlati tapasztalatok a tönkölybúza termesztésében – Az EM Bio baktériumtrágya használata a szántóföldi növénytermesztésben – előadó Dragan Zoltán, Nagyszalonta; 12–12.15 – Kávészünet; 12.15–13 – A humusz visszaállítása a talajban – előadó dr. Becsek László, Háromszék; 13–13.20 – A Hymagro termékcsalád ismertetése; 13.20–13.40 – A méhek fontossága a mezőgazdaságban – előadó Tica Beatrice méhész. A fórum szeretetvendégséggel zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában