Menekültek

2022.03.02. 20:23

FRISSÍTVE | Ma este érkeztek meg az első menekültek Kágyára

Pikó Stefánia

 

Ma este foglalják el szállásukat az első ukrajnai menekültek a kágyai szaklíceum diákszállóján. Jelenleg éppen úton vannak a Bihar megyei, román – magyar határátkelőktől – tájékoztatta portálunkat szerda este 20 óra környékén Kéry Hajnal. Az eddigi információk szerint körülbelül 25 fő érkezésére számítanak.

Zsigmond Levente, a befogadó iskola igazgatója elmondta, olyan menekültekről van szó, akik  a székelyhídi, illetve a borsi határátkelőtől fordultak vissza, ugyanis nem rendelkeznek kellő dokumentumokkal. Az iskolaigazgató biztosított róla, hogy a későbbiekben további részletekkel is szolgál majd az ügy alakulásáról.

Az Agerpres, az országos határrendészetre hivatkozva, szintén szerdán este számolt be hasonló helyzetről:

Az országos határrendészet (IGFP) szerda este közölte, hogy a magyar hatóságok tájékoztatták a nagyváradi és a máramarosszigeti határrendészetet, hogy március 2-án, romániai idő szerint 15.45 órától a román-magyar határszakaszon át Magyarország területére csak olyan harmadik országbeli állampolgárok (beleértve az ukrán állampolgárokat vagy más, Ukrajnából érkező személyeket) léphetnek be, akik megfelelnek a schengeni térségbe való belépés feltételeinek.

 

Az IGPF AGERPRES-hez eljuttatott sajtóközleménye szerint ezzel a magyar hatóságok eltörölték az Ukrajnából érkező harmadik országbeli állampolgárok Magyarországra történő beutazásának engedélyezéséről szóló korábbi rendelkezést, amely az ottani helyzetre való tekintettel bármilyen személyazonosságot igazoló okmányt elfogadott.

 

"Jelenleg a román-magyar határszakasz átkelőhelyein nagy a várakozási idő, mivel nagyon sok személygépkocsi, teherautó és személy jelentkezik határellenőrzésre. Felhívjuk figyelmet, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságokkal közösen végezzük, így további ellenőrző sávok megnyitása a szomszédos ország hatóságaitól is függ. Ebből a célból felvettük a kapcsolatot a magyar hatóságokkal” – szögezi le a román határrendészet.

 

A nagyváradi határrendészet főfelügyelője, Marin Bondar, az AGERPRES hírügynökségnek elmondta, a magyar hatóságok 15 óra körül tájékoztatták őket, hogy a harmadik országbeli állampolgárok vagy biometrikus útlevél, vagy régi típusú útlevél esetében vízum birtokában léphetnek Magyarország területére.

 

FRISSÍTÉS:

 

A kágyai szaklíceum igazgatója 22 órakor értesítette portálunkat arról, hogy megérkezett több mint húsz menekült az iskola diákszállójára, reggelre feltehetőleg meg is telik az ötven főt elbíró szálláshely. A menekültek között akad néhány férfi is, de legtöbben édesanyák és gyermekek, vannak tíz év alatti gyermekek és kilencvenes éveikben járó idős asszonyok is.

Kéry Hajnaltól megtudtuk, hogy a Bihar megyei ferences nővérek is befogadtak néhány személyt, akiket szintén a határtól hoztak el.

 

FRISSÍTÉS:

 

Bogdan Aurescu román külügyminiszter állítása szerint Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter, kettejük megbeszélését követően, tájékoztatta őt arról, hogy Magyarország visszavonja a korábban bejelentett intézkedést, amely megakadályozza a biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgárok belépését az országba – írja a Digi24. "Most beszéltem kollégámmal, Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, aki arról tájékoztatott, hogy román kezdeményezésre, a magyar hatóságok úgy döntöttek, visszavonják azt a korábban bejelentett intézkedést, amely szerint a biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgárok nem léphetnek be Magyarországra" – írta a román diplomácia vezetője szerda este a Twitteren.

A magyar fél egyelőre nem erősítette meg ezt az információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában