Adomány

2022.03.22. 19:00

Érmelléki összefogás a menekültekért

Érsemjén lakói megmutatták, hogy helyén van a szívük, ha segíteni kell embertársainkon. A település polgármestere együttműködött a hajdú-bihari huszárcsapat két önkéntesével is az ukrajnai menekültek megsegítésének érdekében.

BN-összeállítás

 

Balázsi József érsemjéni polgármester felhívására gyűjtésbe kezdett a község lakossága, a menekültek megsegítésére. Ez is jól mutatja, hogy a magyarság egy nemes cél érdekében képes az összefogásra. Balázsi József polgármester a gyűjtéssel egy időben felvette a kapcsolatot a huszárokkal is, akikkel a korábbi évekből már kiváló volt a kapcsolat.

 

Az adományok összegyűjtése után a Kárpátaljával szomszédos Hosszúmező felé vették a szervezők és a segítők az irányt. A Máramaros megyei falu határát a Tisza választja el Ukrajnától, ahol a háborútól mindenki szenved, így a gyermekek és asszonyok is. A polgármester és a Hajdú-Bihar megyei huszárok egy érsemjéni vállalkozó által felajánlott mikrobuszt rakodtak tele. Így szállították el Hosszúmezőre Érsemjén lakóinak adományát, több zsák ruhaneműt, meleg takarókat, tisztasági csomagokat, játékokat és élelmiszert. De a huszárok is gyűjtöttek a rászorulóknak. 

 

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után R. Fekete Lajos Hosszúmező polgármestere kereste meg a huszárhagyomány-őrző egyesületet azzal, hogy szükség lenne a kárpátaljai Visk településre érkező menekültek ellátásában is segíteni. A huszárok a felkérésre azonnal reagáltak, és gyűjtést kezdeményeztek. Így együttműködve Érsemjén polgármesterével, a hajdú-bihari huszárok 2022. március 18-án célba juttatták az adományokat. Csontos János és Szabó Gábor hagyományőrző huszárok elvittek és átadtak a rászorulók részére az összegyűlt 300 kg lisztet, 50 kg cukrot, 40 kg száraztésztát, 50 liter étolajat, 100 palack ivóvizet, valamint több higiéniai csomagot is.

 

A segélyszállítmány lerakodása közben Érsemjén és Hosszúmező polgármestere kinyilvánította azon közös szándékát, hogy a háború befejezése után felkeresik majd Visk városát – melynek körülbelül negyven százaléka magyar nemzetiségű –, hogy az esetleges további segítségadás részleteit egyeztessék – tájékoztatta szerkesztőségünket Szoboszlai Endre, a Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület sajtófelelőse, Debrecenből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában