További tervek

2022.03.11. 13:00

Egyéves a nagyváradi Telefonos Szeretetszolgálat

Egy év telt el azóta, hogy Kolozsvár és Marosvásárhely után Nagyváradon is működik a Telefonos Szeretetszolgálat. Az önkéntesek a napokban ünnepelték meg a jeles évfordulót, mi pedig az elmúlt egy év tapasztalatairól, illetve a tervekről kérdeztük őket.

Fotó: Solidaris Egyesület/Facebook

János Piroska

 

Sajó Norbert, a szolgálat megálmodója, a Solidaris Egyesület alapítója szerkesztőségünknek elmondta: „Nagyváradi születésűként nagy öröm számomra, hogy itt is elindulhatott a Telefonos Szeretetszolgálat, ami Kolozsváron immár 13, Marosvásárhelyen pedig 11 éve működik. Az előző egy év kulcsfontosságú volt, hiszen ez az időszak épp elég ahhoz, hogy eldőljön, milyen irányt vesz az ügy: csupán egy személyi ambíciónak bizonyul, ami aztán szalmalángszerűen ellobban, vagy van létjogosultsága, olyan értelemben, hogy van-e, aki csinálja, van-e, akiért csinálja, és van-e, aki ezt támogassa. Nagyváradon a Telefonos Szeretetszolgálat mind a három pilléren jól bizonyított”. Mint megtudtuk, ugyan még nagyon sok tapasztalatra, illetve több támogatóra lenne szükség, de a váradi csapat legjobb tudása szerint igyekszik segíteni a bajba jutottakon. „Az emberek lassan-lassan megértik, hogy ez egy krízisvonal, ahova betelefonálhatnak, ha bajban vannak. A munkatársak anélkül, hogy visszaélnének a kapott információval, a legjobb tudásuk szerint igyekeznek segíteni. Az, amiben a váradi csoport a leglátványosabban bizonyított, hogy csapattá nőtte ki magát, és összeállt egy olyan közösség, ahol az emberek egymást segítik. Úgy gondolom, hogy a Nagyvárad–Kolozsvár–Marosvásárhely-tengelyen kialakított szolgáltatás az erdélyi magyarság javára van, azok javára, akik a 0265/555-555-ös telefonszámot továbbra is hívhatják” – fogalmazott. Az említett telefonszám 15–20 óra között hétfőn Nagyváradon, kedden, szerdán és csütörtökön Marosvásárhelyen, pénteken Kolozsváron csöng ki, de az önkéntesek egymás között tartják a kapcsolatot, így az említett napok bármelyikén lehet segítséget kérni a váradiaktól.

„A nagyváradiak nagyon nehéz ügyekkel kezdtek és nagyon szépen helyt álltak” – tette hozzá a szeretetszolgálat alapítója. Váradon jelenleg megközelítőleg húsz önkéntes fogadja a hívásokat, illetve megy ki terepre.

 

Tervek

 

A jövőt illetően még kettővel szeretnék bővíteni azon városok sorát, ahol elérhető a telefonos szeretetszolgálat. Konkrét helyszín még nincs, de opcióként felmerült már Bukarest, Szatmár, Zilah, Temesvár és Brassó is.

 

Nagyváradon is szeretnék meghirdetni az ingyenes tábort rászoruló gyerekek számára, egy feltétel az lenne csupán, hogy a résztvevőket el kellene szállítani a Solidaris Egyesület által Bedében (Maros megye) szervezendő tábor helyszínére. Tervben van az ugyancsak az egyesület által működtetett Sub zero/Fagypont program Nagyváradra való kiterjesztése is, amelynek keretében ez év telétől az itteni hajléktalanok számára is segítséget nyújtanának – tudtuk meg. Várják továbbá olyan önkéntesek jelentkezését, akik heti öt órát rá tudnak szánni a segítségnyújtásra, valamint olyan adományozókat is szívesen látnak, akik havi 200–300 lejjel az ügy mellé tudnak állni. „Nagyon fontos alapelvünk, hogy amikor valaki betelefonál, ne egy hét múlva válaszoljunk, hanem aznap menjen ki az élelem, gyógyszer, menjen ki valaki takarítani, vásárolni, ehhez pedig kell legyen forgótőkénk, amit pedig a helyi adományozóktól gyűjtünk össze. Köszönet illeti ugyanakkor azokat, akik eddig is mellénk álltak” – mondta az egyesület elnöke.

 

Az önkéntesek közül a legtöbben olyanok, akik maguk is segítséget kaptak egy nehéz élethelyzetben, és most ők is segíteni szeretnének – tudtuk meg Albert Enikőtől, a nagyváradi önkéntescsoport vezetőjétől. Egy év alatt egy nagyon összetartó csapat alakult ki, amelynek tagjai egységes erővel dolgoznak egy-egy ügy megoldásán – jegyezte meg. Az esetek nagyon különbözőek: volt, aki csak azt szerette volna, hogy a napi igét olvassák fel számára, de olyan is, aki gondozót keresett idős, beteg személy mellé, de találkoztak már függősségi problémával is, mely esetben a rászorulót a Lámpás Egyesülethez irányították. „Krízisvonalként a mi feladatunk nem a hosszú távú segítségnyújtás, hanem az, hogy útba igazítsuk, elvezessük a megfelelő irányba a rászorulót. Persze olyan eset is akad, hogy egyszeri alkalommal bevásárolunk élelmiszerekből, kivesszük a gyógyszereit a rászorulónak, fogorvoshoz, laborba visszük” – jegyezte meg. Olyan szívmelengető eset is volt, amikor egy rászoruló családnak tűzifára volt szüksége, és a szeretetszolgálat közbenjárása által egy ismeretlen férfi teljesen ingyen ajánlott fel öt köbméter fát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában