Ünnepi szentmise

2022.03.22. 12:00

Búcsúünnepet tartottak a Szent József-telepi templomban

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

 

Az ünnepi szentmise bevezető részében Bărbuț Péter plébános hálát adott Istennek, amiért több év elteltével a templom újra megtelt a búcsú alkalmából. Kérte Szent József közbenjárását nála, hogy áldja meg családjainkat, közösségeinket és eszközölje ki hitvesével, Szűz Máriával együtt a békét a világnak.

 

Az evangéliumi részlet Szent Máté könyvéből szólt. A szertartás meghívott szónoka és főcelebránsa, Bakos Gábor bihardiószegi plébános arra hívta fel a figyelmet: a Szentírás szerint Szent József igaz ember volt, és bizonyára ez az igazságérzete abból táplálkozott, hogy szerette Istent. Mennyire fontos, hogy engedjük: a Szentlélek csodálatos módon munkálkodjon a mi életünkben is. A Szentírás nagyon keveset beszél Szent Józsefről, inkább a hagyományokra támaszkodhatunk. Őhozzá hasonlóan nekünk is földi életünkben át kell élnünk azt, amire a Jóisten meghív bennünket. Még akkor is, ha sokszor vannak megpróbáltatások és nehézségek, olyan események, melyeket emberi ésszel nem értünk, mint ahogyan József esetében is történt, amikor Mária elmesélte neki, hogy egy angyal jelent meg, és azt mondta, hogy fiúgyermeket fog szülni.

 

A plébános ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: Isten mindenkinél jobban szeret minket, de nekünk is tennünk kell azért, hogy eljussunk ahhoz a célhoz, ahhoz az igazsághoz, amit Szent József is képvisel. Bár a történelem folyamán az egyház hajóját sokan sokféleképpen próbálták elsüllyeszteni, ez lehetetlennek bizonyult, mert a kormánynál ott van a legnagyobb kapitány, Krisztus, mögötte pedig nevelőapja, Szent József, az édesanyja, a Boldogságos Szűzanya, és a megdicsőült szentek társasága, akikhez mindig odafordulhatunk. „Ha Krisztus útját járjuk, ha hűségesen kitartunk a szeretet, az irgalom, az igazságosság és a becsületesség mellett, akkor lehet, hogy már idelent, de odafenn mindenképpen elnyerjük jutalmunkat”, hangsúlyozta a tisztelendő. Hozzátette: a lelkiismeret szava most is szól, akárcsak a jóságos és alázatos Józsefnek, a plébánia közössége pedig boldog lehet, hogy ilyen patrónusa van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában