Bemutató

2022.03.07. 10:00

„Az egyháznak ereje van” – Nagyváradon is bemutatták a kézzel másolt Szentírás-köteteket

A Partiumi Keresztény Egyetem és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közösen mutatta be pénteken Nagyváradon azt a tizennégy, kézzel másolt Szentírás-kötetet, amelyeket a koronavírus-járvány időszakában, körülbelül egy év alatt készített el a gyülekezet több mint ezer tagja.

Hegedűs Krisztina 

 

Elsőként Nagykárolyban, Károli Gáspár szülővárosában mutatták be a Károli Biblia tizennégy, kézzel másolt kötetét, ezután indult el vándorútjára, és így érkezett el Nagyváradra, ahol a Partiumi Keresztény Egyetem adott otthont az ünnepélyes alkalomnak. Az esemény a budapesti Fuvalom Énekegyüttes zenés produkciójával kezdődött, illetve a megszólalások között, és zárásként is ők örvendeztették meg az egybegyűlteket energikus, mosolygós, szívhez szóló előadásmódjukkal. Ezt követően dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket. „Tavaly pontosan ugyanitt emlékeztünk meg a Váradi Bibliáról, amelyen eleink 360 évvel ezelőtt dolgoztak, abban az időszakban, amikor két világbirodalom csapott össze, és annak fojtogató mindennapjaiban az emberek csak felfelé tudták fordítani a figyelmüket, egyedül a mindenható Isten felé. Mi akkor vagyunk ennek méltó olvasói, emlékezői, ha a magunk idejében, a magunk módján, a magunk helyén követjük, felmutatjuk és olvassuk” – fogalmazott a lelkipásztor. „Jóleső érzéssel olvastam a közelmúltban – és büszke is vagyok rá, hiszen testvérhúgomról van szó – a nagykárolyi híradást, miután bemutatták a kézzel írt köteteket, amelyek most itt vannak előttünk. Jólesik az embernek ránézni, kézbe venni, hiszen különleges, tettekben is megvalósuló formája ez a lelkész missziójának. Istennek legyen hála, hogy ezt most kézbe vehetjük” – mondta. Beszédében rámutatott arra, hogy a kötetek 1100 másolója közösséget teremtett, „egy látható és egy láthatatlan egyházat”. Látható, hiszen a bemutatón közülük többen is jelen voltak, illetve láthatatlan, mivel sokan nem lehettek jelen, de a munkájuk írja és alakítja közösségüket. „Nem a szószéki beszédnek, hanem a konkrét tetteknek és cselekvésnek van ma az ideje” – zárta beszédét, örömmel köszöntve mindenkit a PKE nevében, aki részt vett a bemutatott munkában. 

 

Az üdvözlést követően Vinczéné Pálfi Judit lelkipásztor, előadótanácsos, az esemény főszervezője köszöntötte a jelenlévőket, többek között a meghívottakat, Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét, dr. Békefy Lajos lelkészt, közírót, Dénes István Lukács generális direktort, a bihari egyházmegye esperesét, valamint a testvéregyházak képviselőit, dr. Kovács Zsoltot a római katolikus egyház képviseletében, illetve Budai Lajos lelkipásztort, aki a baptista felekezet képviseletében volt jelen. „Mindenkit köszöntök nagy-nagy szeretettel, azt az 1100 testvéremet is, akinek a munkája nyoma itt van, itt látható, és titeket, drága testvéreim, a nagy családunknak egy-egy képviselőjét, akik ma eljöttetek, Temesvárról egészen Zilahig, Nagykárolyon, Szatmáron, Érmelléken keresztül, hogy együtt örvendezzünk” – fogalmazott a projekt szervezője, majd megköszönte a PKE együttműködését. 

Máté evangéliumának tizennyolcadik részéből, a tizenharmadik vers felolvasásával kezdődött Csűry István református püspök igei köszöntése. Reflektálva a közelmúlt, illetve a jelen elkeserítő történéseire, a világjárványra és a háborúra, a püspök kihangsúlyozta, hogy a világ alapjában véve, mindezek ellenére is „gyönyörű, mert az Isten annak teremtette”. Hozzátette, ahhoz, hogy a földi élet ismét Édenné válhasson, meg kell hallani Isten üzeneteit, és kiemelte, van remény a szebb jövőre; ezt támasztja alá az a nagy munka is, ami az elmúlt egy évben megvalósult, megmutatva, hogy az egyháznak ereje van, annak ellenére is, hogy a világ jelenleg a perifériára szorítja. A kéziratos Biblia ötlete és születése Királyhágómelléken dr. Békefy Lajos budapesti lelkész, közíró nevéhez fűződik, aki szintén szólt néhány szót a találkozó keretében, „csendes csodákként” jellemezve a kiállított köteteket. A lelkész elmondta, ezt a kezdeményezést elsőként Svájcban indították útjára 2020 márciusában, ezt kezdte el népszerűsíteni írásaiban szerte a világon a református gyülekezetek köreiben, hiszen a koronavírus idején, amikor nem lehet gyülekezeteket összehívni, nagyon jó módja ez a közösség megtartásának, megerősítésének. „Az Isten most azt akarja ezzel a tizennégy kötettel, hogy a nép bibliája ilyen kézzel írott, a Szentlélek tentájával, a szívünk hústáblájára vagy kőtáblájára írott és vésett, drága, személyes üzenet legyen” – mondta a lelkipásztor. 

 

Dénes István Lukács generális direktor kiemelte, hogy a modern világban, amikor a Biblia már az okostelefonunkon is megtalálható, és a másolás fénymásolással is megoldható, meg kell érteni, hogy ennek a munkának magasztosabb jelentősége van. A Szentírás kézzel másolása misszió. Olyan misszió, amely tárgyánál fogva a múltba tekint, ugyanakkor építi a jelent, és miközben végigjárja a gyülekezeteket, megmutatja közösségépítő szerepét, hangsúlyozta Dénes István Lukács. Kurta József lelkész, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet könyvtárosa, aki a könyvek bőrbekötésével járult hozzá a kezdeményezéshez, úgy fogalmazott, a munka egésze során „nemcsak a lapokat sikerült öszszekötni, hanem a történetet is a közösséggel”. 

Végezetül Hevesi István és Ardai Erika szóltak a jelenlévőkhöz, akik a Szentírás másolásában vettek részt. Előbbi elmondása szerint, amikor jelentkezett a másolásra, úgy gondolta, hogy „nem nagy ügy”, de tévedett: „Igenis nagy dolog, mert nemcsak egy szöveget írok egy könyvből, hanem magát az igét, Isten szavát, a Bibliából. (…) Megkerestem hozzá a legszebben író tollat, piszkozaton próbálgattam, hogy néz ki, persze, sehogy sem tetszett. Végül rájöttem, nem is a külalak a lényeg, hanem az, hogy mit írok. (…) A másolt Biblia tulajdonképpen egy gyülekezet, ahol nem az arcával van jelen mindenki, hanem írásával. Hűen tükrözi ez, hogy bár sokfélék vagyunk, egy úton haladunk, Isten felé, Jézus Krisztus által vezetve.” 

 

Vinczéné Pálfi Judit köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a kötetek bemutatásához és létrejöttéhez, valamint szolgálati útjára indította a Bibliákat: „Abban bízok, hogy amikor a kézzel másolt Biblia missziós útja elkezdődik gyülekezeteinkben, majd mindannyian megérezzük, mennyire nagy szükségünk van erre”. A rendezvény a kötetek megtekintésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában