Akkreditáció

2022.02.08. 09:21

Visszaállt a szerződéses viszony kórház és biztosító között

Néhány napra felfüggesztették a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház szerződését az egészségbiztosítóval, aminek nyomán az intézmény nem kaphatna pénzt a betegeknek nyújtott szolgáltatásokért. Szerencsére hétfőre visszaállt a szerződéses viszony.

Forrás: spitalulmarghita.ro

Pap István

 

A megye északi részén több mint 100 ezer személyt ellátó margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórházzal kötött szerződést azért függesztette fel az egészségbiztosító, mert az intézmény nem rendelkezik akkreditációval. A felfüggesztés pénteken délben lépett érvénybe, miután Bradács Alíz kórházigazgató értesítette a megyei egészségbiztosító pénztárt a helyzetről. Utóbbi intézmény vezetője, Dorel Dulău azt nyilatkozta a Bihoreanulnak, hogy a biztosító és a margittai Dr. Pop Mircea Városi Kórház között tavaly augusztusban kötött szerződés volt érvényben az orvosi szolgáltatások nyújtására és elszámolására, de kénytelenek voltak azt felfüggeszteni, miután csütörtökön a kórház vezetősége arról értesítette a biztosítót, hogy a kórházat a nem akkreditált intézmények közé sorolta az Országos Egészségügyi Minőségirányítási Hatóság (ANMCS). Ennek következménye az, hogy az egészségügyi intézmény szolgáltatásai nem finanszírozhatók az Országos Egészségbiztosítási Pénztárból. Az akkreditáció megvonása vagy az újbóli akkreditációs eljárásból való kizárás a legsúlyosabb helyzet, amelybe egy állami kórház kerülhet, és amelyet általában az okoz, hogy nem teljesül egy sor kötelező feltétel, például a szakképzett személyzet meglétére és az egészségügyi szolgáltatások felszereltségére vonatkozóan. 

 

Folyik az ellátás

 

Mindenesetre a kórház vezetősége még péntek délután nyilatkozatot adott ki az ügyben. A Bradács Alíz menedzser, dr. Sorin Tabacu orvosigazgató és Kocsis Emese pénzügyi igazgató által aláírt dokumentumban közlik, hogy a hatóság nem akkreditált intézménnyé nyilvánította a margittai kórházat, ezért az egészségbiztosító február 3-tól felfüggeszti a kórházzal kötött szerződést. A dokumentumban kijelentik, hogy február 4-ig minden, a törvény által előírt lépést megtettek, hogy újra kezdődjön az akkreditálási folyamat. Majd a 2006/95. számú törvényre hivatkozva közlik, hogy az egészségbiztosítóval való szerződéskötéshez akkreditációra, vagy az akkreditációs folyamatra való beiratkozás bizonyítására van szükség.

 

Hérfőre visszaállt a szerződéses viszony, tudtuk meg Bradács Alíztól, a kórház igazgatójától. Mint elmondta: „múlt kedden megkaptuk a hatóság határozatát, amelyben kimondják, hogy a margittai kórház a VI. besorolásban van, vagyis nem vagyunk akkreditált intézmény. Ha pedig egy kórháznak nincs akkreditációja, akkor nincs abban a helyzetben, hogy szerződésben legyen az egészségbiztosító pénztárral. Most már megvan a bizonylatunk az egészségügyi minisztériumtól, hogy be vagyunk iratkozva az akkreditációs eljárásra, tehát mától (hétfőtől – szerk. megj.) visszaáll a szerződés viszony a margittai kórház és az egészségbiztosító között” Az igazgató végezetül kiemelte, hogy az elmúlt napokban is „Minden működöt Margittán, nem vettük ki a betegeket, nem utaltunk ki senkit, a sürgősségi vonal, a járóbeteg-rendelő, minden működött”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában