Új módszer

2022.02.23. 12:00

Ügyintézés a virtuális térben

Forrás: realitateafiscala.ro

Pap István

 

Mintegy ötvenezer Bihar megyei adózó kell nyilvántartásba kerüljön március 1-ig az úgynevezett Privát Virtuális Térben (Spațiu Privat Virtual – SPV), ezt a dátumot követően ugyanis az adóhivatallal ezek az adózók nem fognak tudni másképp kommunikálni. Fándly Marius, a Bihar Megyei Adóhivatal aligazgatója szerkesztőségünknek elmondta, hogy mindazoknak az entitásoknak (cégek, alapítványok, egyesületek stb.) és természetes személyeknek ajánlatos március 1-ig nyilvántartásba venniük magukat a SPV-n, akik adószámmal rendelkeznek. Március 1. után ugyan senkit nem büntetnek meg, ha nincs regisztrálva, de az adóhivatal nem kommunikál majd azokkal az adószámmal rendelkezőkkel, akik nem jelentkeznek be az SPV felületén. Ez azt jelenti, hogy ha valaki be akar nyújtani bármilyen dokumentumot, vagy kérni akar bármiféle igazolást, iratot, ezt csak a SPV-n keresztül teheti meg, papír alapú dokumentumot nem vesz át és nem ad ki az adóhivatal március 1. után az adószámmal rendelkezőknek.

 

Regisztrálhatnak a SPV-re azok a természetes személyek is, akiknek nincs adószámuk, tehát a fizetésből élők, és azok, akiknek más típusú jövedelemforrásuk van (például osztalék, bérleti díj, jogdíj), de ők március 1. után is kommunikálhatnak az adóhivatallal hagyományos módon is, tehát ők továbbra is benyújthatnak, illetve igényelhetnek a hivataltól papír alapú dokumentumokat. Fándly Marius az új módszer előnyeire hívta fel a figyelmet, elsősorban arra, hogy az adózóknak nem kell személyesen elmenniük a hivatalba, hiszen interneten keresztül benyújthatnak, illetve kikérhetnek mindenféle szükséges dokumentumot. Véleménye szerint sokkal gyorsabb és hatékonyabb ez a kommunikálási mód az adóhatóság és az adózó között. Az SPV-re a www.anaf.ro honlapon lehet feliratkozni. Azoknak, akik kevésbé jártasak az internet világában, kis oktatófilmek állnak rendelkezésre a regisztrálás módjáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában