Hasznos tudnivalók

2022.02.03. 13:00

Népszámlálás: kikre vonatkozik?

Forrás: nepszamlalas.ro

 

Az Európai Bizottság határozatának megfelelően 2021-ben minden tagországban népszámlálást kellett volna tartani, a koronavírus által okozott világjárvány miatt azonban több ország a halasztás mellett döntött. Romániában is idén, 2022. március és július között kerül sor erre. A korábbi összeírásokhoz képest a legfontosabb változás az, hogy a lakosok saját kezűleg, az interneten is kitölthetik majd a kérdőívüket. Érdemes azonban tudni, hogy az online önkitöltés szakasza előbb lezárul, mint maga a népszámlálás. Akik maguk szeretnék kitölteni a kérdőívüket, azoknak ezt 2022. március 14.–május 15. között kell megtenniük. Utána már csak a hagyományos, személyes lekérdezés keretében lesz lehetőség válaszolni. Ez a szakasz május 16-tól július 17-ig tart.  

 

A népszámlálás vonatkozik mindazokra, akik Romániában élnek, illetve egészen pontosan Románia rezidens lakosságára, vagyis azokra a román és nem román állampolgárokra, akiknek szokásos tartózkodási helye Romániában van (az elmúlt 12 hónapban itt tartózkodtak, vagy itt szándékoznak élni az elkövetkező 12 hónapban). Lényeges, hogy a háztartásban élő minden személyt regisztrálni kell, beleértve a gyermekeket és az ideiglenesen távol levő családtagokat is! Ezenkívül a népszámlálásban összeírásra kerülnek azok a külföldön élő román állampolgárok is, akiknek van romániai lakhelyük, és kevesebb mint egy éve élnek külföldön, avagy haza szeretnének költözni. A fentiek miatt nagyon fontos, hogy a külföldön élő román állampolgárok is regisztráljanak, függetlenül attól, hogy milyen okból és mióta tartózkodnak kint. A kérdőív keretében lehetőségük lesz arra, hogy pontosítsák a jelenlegi helyzetüket. A népszámláláson való részvétel állampolgári kötelesség, nagyon fontos, hogy mindenki részt vegyen rajta, mert egyrészt így derül ki az ország lakóinak valós száma és megoszlása, másrészt így van lehetősége mindenkinek felmutatni azt, hogy milyen életkörülmények között él. Ezek a tények befolyásolják majd a mindenkori kormányok munkáját.

Bővebb információk a www.nepszamlalas.ro honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában