Kihelyezik

2022.02.18. 16:16

Nagyvárad kulturális közkincse lesz Szent László lovasszobra

Közös sajtótájékoztatót tartott péntek délután a római katolikus püspöki palotában Böcskei László megyés püspök és Florin Birta nagyváradi polgármester, melynek témája az idei év első felében a várban felállítandó Szent László-lovasszobor volt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fotó:

Ciucur Losonczi Antonius

A szobor felállításáról szóló hír az elmúlt napokban már napvilágot látott, Böcskei László megyés püspök elmondása szerint azért hívták össze a közös sajtótájékoztatót, hogy pontosabb és konkrétabb információkkal szolgáljanak. Felidézte, hogy 2017-ben Szent László-évet ünnepelhettünk, és az elmúlt évtizedben pozitív átalakuláson ment keresztül a vár, hiszen felújították, és ismét a figyelem középpontjába került. Hangsúlyozta: kivételes jelentőséggel bír ez a szakrális hely, hiszen ott található az egyházmegye bölcsője, a forrás, melyhez mindig érdemes visszatérni, ezért számára mindig is egyértelmű volt, hogy ott kell állnia Szent László lovasszobrának. A király valós jelenléte köthető a várhoz, ott teremtődtek meg annak az intézményrendszernek az alapjai, melyek az ezt követő évszázadokban a szellemi, a tudományos, a kulturális és művészeti kibontakozáshoz, fejlődéshez vezettek. Az ott kijelölt Zéró Meridiánnak köszönhetően ugyanakkor több mint 200 éven keresztül Várad volt „a világ közepe”. Ráadásul a szoborállítás nem is előzmény nélküli, hiszen a 14. században ott állítottak egész alakos szobrot Szent Lászlónak, Szent Istvánnak és Szent Imrének, később pedig egy lovasszobrot Szent Lászlónak – valamennyi alkotás a Kolozsvári-testvérek remekműve volt. Szent László példaképnek is tekinthető, ahogyan megszervezte az ország közigazgatását, rendet és fegyelmet tartott, modern szóval élve kiállt az emberi jogok mellett, segítette a szegényeket, és legfőképpen amiatt, mert istenfélő ember volt.

„A történelem nem velünk kezdődik, és nem velünk fejeződik be. Felvállalva a múltunkat, nekünk is cselekednünk kell annak érdekében, hogy az utána következő nemzedékeknek is legyen mire büszkének lenniük” – hangsúlyozta a főpásztor. Arról is beszélt ezután a megyés püspök: amikor megszületett a szoborállítás ötlete, igyekeztek mindenkit mozgósítani a nemes cél érdekében. Az emberek téglajegyek vásárlásával járultak hozzá a pénzgyűjtéshez, és partnernek bizonyultak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Varadinum Kulturális Alapítvány, valamint az egyházközségek is. Deák Árpád szobrászművész készítette a nagyjából 260 ezer euró értékű lovasszobrot, mely jelenleg darabokban becsomagolva az újzimándi öntődében arra vár, hogy Nagyváradra szállítsák. Több mint öt méter magas, a vár nyugati bejáratánál belépve a belső tér bal oldalára lesz kihelyezve úgy, hogy a fejedelmi palota felé nézzen, és szemből essen rá a fény.

Florin Birta polgármester azt emelte ki, hogy az évszázadok folyamán a vár az európai kereszténységnek egyik fellegvára volt, és napjainkban is Nagyváradot az etnikai, vallási és kulturális sokszínűség és tolerancia jellemzi. Az erődítményt uniós támogatásokból sikerült felújítani, és a felújítás még folytatódik, a szükséges tervdokumentációk kidolgozásáért köszönet illeti Emődi Tamás építészmérnököt. Az elöljáró arra is kitért, hogy a talapzat elkészítésének, a szállításnak és a kihelyezésnek a költségeit az önkormányzat vállalja magára. A szobrot az év első felében szeretnék leleplezni, és a város kulturális közvagyona bővül általa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában