Metszési módok

2022.02.23. 11:00

Gyümölcsfametszési bemutatót tartanak Biharon

Illusztráció

Minden jó gazda tudja, hogy a különböző gyümölcsfafajták eltérő metszési módot és időpontot igényelnek, így tavasz közeledtével idejében előveszi a metszőollót. A gyümölcsültetvényekben a fák metszése az egyik legmunkaigényesebb és legnagyobb szakértelmet igénylő folyamat. Az ültetvény eredményessége nagymértékben múlik azon, hogy ezt a műveletet hogyan végzik el, de nem kevésbé fontos az is, hogy mikor. Ahány gyümölcsfa, annyiféle metszési technika – tartják a szakemberek, és ezt még a gyümölcsfák kora szerinti eltérések is tovább finomítják, nem is említve a fiatalító metszési eljárásokat.

 

Ebben a témakörben a szilva-, cseresznye- és őszibarackfák (franciabarack) szakszerű és időben történő metszéséről tart bemutatót Bihar községben február 26-án, szombaton 11 órakor az Érmelléki Gazdák Egyesületének szakembere, Borsi Levente Péter agrármérnök. A szakember közvetlenül és készséggel válaszol majd a témával kapcsolatos gyakorlati kérdésekre is. Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fákat, ezért a megelőzésen túl fontos a megfelelő időben történő növényvédelem is, amelyről szintén szó esik majd az eseményen.

 

A metszésbemutató Biharon, a Sadelli Gazdabolt ügyvezetőjének, Koszorús Sándornak az üzlet kertjében található gyümölcsültetvényén lesz. A szakprezentáció ingyenes, a bemutatóra előzetes regisztráció szükséges. A részletekről Laskovics István falugazdász ad tájékoztatót a 0756-530-912 telefonszámon.

 

Az Érmelléki Gazdák Egyesülete

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában