Urbanisztikai igazolás

2022.02.17. 10:00

Felgyorsítanák az urbanisztikai jóváhagyások kibocsátását

Ciucur Losonczi Antonius

 

Bihar megyei polgármesterekkel találkozott Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke kedden, akikkel arról tárgyalt, miként lehetne hatékonyabbá tenni a véleményezéseknek, az urbanisztikai igazolásoknak és az építkezési engedélyeknek a Főépítészeti Hivatal általi kibocsátását. A vonatkozó közlemény beszámol arról, hogy a megyei tanács korábban együttműködési megállapodásokat kötött 19 polgármesteri hivatallal az urbanisztikai tevékenységekből eredeztethető dokumentumokat illetően. Egyes hivatalos papíroknak a kibocsátása azonban a polgármesterek jóváhagyásától is függ, ezért megoldást kell találni arra, hogy ezek a döntések a mostaninál hamarabb szülessenek meg. „Azt akarjuk, hogy az állampolgárok és a befektetők azt érezzék: támogatják és tisztelik őket a helyhatóságok. Egy közösség a beruházásoknak köszönhetően fejlődik, ezért optimális körülményeket kell teremteni ezekre” – jelentette ki Mircea Mălan.

 

Másik téma az volt, miként lehet pénzforrásokat lehívni az országos helyreállítási program (PUG) keretében azon önkormányzatok esetében, melyek általános urbanisztikai tervet (PUG) szándékoznak kidolgozni.

 

Mint ismeretes, egy ideje a megyei főépítészeti hivatal a Körösvidéki Múzeum épületében működik, és a megyei könyvtár felől közelíthető meg. Urbanisztikai igazolást öt munkanapon belül adnak, ha megvan a polgármester 48 órán belüli jóváhagyása. Építkezési engedélynél az új határidő tíz munkanap, illetve maximum 500 lej értékű sürgősségi illeték kifizetése esetén öt nap. Ugyanakkor ezen illeték értéke változik az építmény típusa függvényében. Az említett 19 település: Nagyszalonta, Kisősi, Bályok, Tasnádbajom, Nagybáród, Érbogyoszló, Csarnóháza, Cséffa, Hegyközcsatár, Alsóbiharkristyór, Tisztásfalva, Harangmező, Olcsa, Hegyközpályi, Oláhszentmiklós, Alsótótfalu, Sólyom, Értarcsa és Tulka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában