Beruházás

2022.02.10. 13:00

Elkezdődhet a kulturális központ tervezése

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

 

A megyei tanács közleménye szerint kedden aláírták a multifunkcionális kulturális központ tervezési szerződését a Stefano Pozzi & Partners Kft.-vel, azzal a céggel, mely korábban megnyerte az erre a célra meghirdetett ötletbörzét. „Ez egy kiemelkedő projekt mind Nagyvárad, mind Bihar megye szempontjából. Közel három hónap alatt fontos lépéseket tettünk meg a siker érdekében. Tíz napon belül nekilátunk a hatástanulmány elkészítésének” – nyilatkozta Călin Gal, a megyei tanács alelnöke. Ez várhatóan 4,5 hónapot fog igénybe venni, a műszaki terv kidolgozása pedig 3,5 hónapot. A tervekért nettó 390 ezer eurót fizet a megyei tanács, mely összeg a teljes beruházás értékének 2,6 százaléka. A kivitelezésre szeptember végén írhatnak ki tenderpályázatot, az építkezési munkálatok a jövő év első felében kezdődhetnek el.

A létesítmény a Bihorul Sportiskola, a Partenie Cosma Közgazdasági Líceum, a Gheorghe Șincai Bihar Megyei Könyvtár, a Körösvidéki Múzeum, a Területi Munkafelügyelőség és az Állami Számvevőszék leendő új székhelye által határolt területen fog majd működni. A legfeljebb 24 méter magas, 3500 négyzetméteren megépülő ingatlanban lesz egy 1000–1200 férőhelyes nagyterem, és több kisebb konferenciahelyiség. Lehet majd szervezni különböző összejöveteleket, előadásokat, koncerteket, kongresszusokat, illetve egy kreatív tudásközpontnak is helyet biztosítanak benne annak érdekében, hogy fejlesszék a kulturális, az üzleti és a tudományos célzatú turizmust.

 

A beruházás becsült költsége 15 millió euró, és stratégiai projektként próbál rá pénzforrást szerezni az Európai Uniótól a megyei tanács a következő költségvetési ciklusban. Ilie Bolojan tanácselnök reményei szerint 2024-ig felépülhet az objektum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában