Meal Box

2022.01.05. 13:00

Sikeresen versenyeztek Győrben a Szent László Líceum diákvállalkozói

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum csapata az ünnepek előtt Győrbe indult, hogy egy év kihagyás után végre ismét személyesen vehessen részt azon a színvonalas, nemzetközi gazdasági-vállalkozói versenyen, melyet évről évre megszervez a helyi Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola.

Ciucur Losonczi Antonius

A diákokat Konrád Katalin igazgató és Kele Tünde tanár kísérték el, akik arról számoltak be, hogy az ilyenkor jellemző kíváncsisággal és izgatottsággal várták, hogy viszontlássák a magyarországi testvériskola tanárait és diákjait. A két tanintézet között évek óta kialakult barátság a közös Szent László-s múltnak, kulturális értékeknek s tevékenységeknek köszönhető, valamint annak, hogy míg a Szent László Líceum a Bihar megyei, magyar nyelvű középiskolai gazdasági-turisztikai oktatás fellegvára, addig a győri iskola magyarországi tanirodák központja. (A taniroda egy olyan, külföldön is széles körben használt oktatási módszer, melyen keresztül a diákok egy vállalkozás működését szimulálják, és gyakorlatba ültethetik azokat az elméletben elsajátított vállalkozói, gazdasági, pénzügyi ismereteket, amiket a szakórákon tanultak. A Szent László Líceumban is évek óta sikeresen alkalmazzák ezt a módszert, a diákok lelkesen tervezgetik és ültetik gyakorlatba vállalkozói ötleteiket, szerz. megj.). Mint ismert, a világjárvány miatt a bukaresti oktatási minisztérium 2020 tavasza óta felfüggesztett minden országos versenyt, olimpiászt, a diákok gyakran kényszerültek az online térben tanulni, és nagyon kevés alkalmuk nyílt öszszemérni tudásukat más, hasonló érdeklődési körű diáktársaikkal. Ezáltal pedig a kapcsolatteremtés, tapasztalatcsere lehetőségétől is meg lettek fosztva. A Szent László Líceum vezetősége ezért is tartotta nagyon fontosnak, hogy megteremtse a lehetőségét annak, hogy az iskola egy csapata eljusson, és részt vehessen a Győri Nemzetközi Tanirodai Vásáron, melyet a romániai szakminisztérium is elismer. 

Az iskolát ezúttal Oláh-Monori Ivett, Szeghalmi Gabriella, Szeghalmi Krisztina és Szabó Kincső képviselték. A Meal Box nevű virtuális cégükkel mutatkoztak be, mellyel már a tavaly is megnyertek egy, a Partiumi Keresztény Egyetem által szervezett vállalkozói ötletversenyt. A győri kiállításra egy standot kellett előkészítsenek, melynél bemutathatták vállalkozói elképzelésüket, és a szakmai zsűrit meg kellett győzzék arról, hogy a vállalkozásuk életképes, illetve marketingeszközeik (katalógus, szórólap, honlap, közösségi médiafelület) képesek felkelteni a jövőbeli ügyfeleik figyelmét. Heteken keresztül készültek a versenyre a szakórákon, és természetesen mind a XI. A, mind a XII. A közgazdaságtan szakos osztályok egész közössége kivette a részét a bemutatott anyagok előkészítéséből. A kitartó munka gyümölcse nem maradt el. A több mint 20 csapat munkáját szigorú szakmai zsűri értékelte, és a Szent László Líceum Meal Box nevű csapatának ítélte a Legjobb külföldi cégnek járó különdíjat, Szabó Kincső pedig elnyerte a Legjobb üzletkötőnek járó díjat. A verseny fényét a kedves vendéglátás, tökéletes szervezés, nagyszámú látogatóközönség, s a szakmai zsűritől kapott tanácsok és elismerő szavak emelték. A rendezvény nemcsak a szakmai ismeretek gyakorlatba ültetésére és hasznosítására kínált lehetőséget, hanem kitűnő alkalom volt a régi ismeretségek megerősítésére és új barátságok szövésére is. Konrád Katalin és Kele Tünde elmondták azt is, hogy a versenyt és az üzleti tárgyalásokat kellemes időtöltés előzte meg, mely során a váradi diákok és kísérőik megtekinthették a Káptalandombon található műemlék épületegyüttest, egy hálaadó ima erejéig beültek a felújítás alatt álló győri székesegyházba, majd a vendéglátóikkal együtt megtekintették a karácsonyi vásárt. Bár nagyon hosszú volt az út, a diákok egyöntetűen kiemelték azt, hogy örök élmény lesz számukra ez a verseny. 

„Tiszta szívből örülök annak, hogy újra megtapasztalhattam azt, hogy a Szent László Líceum gazdasági szakos diákjai nemcsak a belföldi, de a külföldi versenyeken is megállják a helyüket. Felkészültségük, rátermettségük, vállalkozókészségük vetekszik a más országokban, hasonló szakon tanuló fiatalokéval. Jó érzés látni, hogy az iskola diákjai milyen jól megállják helyüket számukra ismeretlen környezetben is” – fogalmazott Konrád Katalin. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában