Tudnivalók

2022.01.06. 07:42

Nevelőszülőket alkalmaz a gyermekvédelem

Illusztráció

Törő Enikő 

 

A Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) hivatásos nevelőszülőket toboroz. Az érdekeltek az intézmény székhelyén jelentkezhetnek meghallgatásra és felmérésre annak érdekében, hogy nevelőszülőként alkalmazzák őket az európai finanszírozású TEAM-UP alternatív gyermeknevelési projekt keretében, mondta el portálunknak Szántó Ildikó igazgatóhelyettes. Hozzátette, hogy miután a jelentkezőket az előzetes beszélgetésen kedvezően bírálják el, egy dokumentációt kell leadjanak, melyben bizonyítják, hogy van állandó Bihar megyei lakhelyük, és egészségügyileg alkalmasak a gyermeknevelésre. Ezután egy kéthetes felkészítő tanfolyamon kötelesek részt venni. A felkészítés egy hét elméleti és egy hét gyakorlati részt fog tartalmazni, magyarázta Szántó Ildikó. 

 

Az elméleti felkészítés során jogi, szociális, nevelőszülői, pszichológiai ismereteket szerezhetnek, míg a gyakorlati részen gyermekekkel foglalkoznak. Ha a tanfolyamot sikeresen teljesítette a jelentkező, kap egy oklevelet és hivatásos nevelőszülővé válhat, majd felkerül egy listára, ahonnan kiválasztásra kerülhet nevelőként. 

 

Általában két gyermek kerül egy családhoz, de amennyiben „friss” nevelőszülő(k)ről van szó, megtörténhet, hogy először csak egy gyermeket helyeznek ki. Vannak olyan nevelőszülők is, ahol kettőnél több gyermek van, és a testvárpárokat egyazon családnál szokták elhelyezni. 

 

Szántó Ildikó hozzátette, hogy a jelentkező egyedülálló is lehet, nem csak azok jelentkezhetnek, akik párban élnek. Jelenleg főként magyar jelentkezőket keresnek, ugyanis a cél az, hogy a magyar anyanyelvű gyermekeket magyar anyanyelvű nevelőszülő(k)nél helyezzék el az identitásuk megtartása érdekében, illetve sok esetben az alkalmazkodás is könnyebb a gyermek számára. Mint megtudtuk, az ünnepekig két magyar anyanyelvű család jelentkezett, akik a dokumentációval is készen vannak. Ez azt bizonyítja, hogy vannak érdeklődők és remélik, hogy még lesznek további jelentkezők, hogy minél több gyermeknek otthont tudjanak biztosítani. Miután a nevelőszülőhöz egy vagy több gyermek kerül, a hivatásos nevelőszülő a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fizetett alkalmazottja lesz, a családjuktól elszakadt gyermekeket és fiatalokat védelmezi, családi környezetet biztosít számukra, ahol ezek a gyermekek testileg, lelkileg, értelmileg és érzelmileg harmonikusan fejlődhetnek, valamint felkészülhetnek az önálló életre. Az érdeklődők személyesen kereshetik fel a DGASPC székhelyét Nagyváradon, a Feldioarei 13. szám alatt, ahol az igazgatóság munkatársai részletesen tájékoztatják őket a feltételekről. Telefon: 0259/476-371, 137-es mellék. Jelentkezési határidő: 2022. január 31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában