Munkálatok

2022.01.12. 12:00

Megújult a magyarcsékei római katolikus templom

A magyarcsékei római katolikus templomot sem kímélte az idő vasfoga, belső felújításra volt szükség.

Tóth Zsigmond

 

A település nevét az 1399-es összeíráskor említették először írásos formában Cseke néven, mint a Telegdi család birtokát. 1737-ben a Telegdiek magvaszakadtával királyi birtok lett, majd a Korda család lett a földesura. Az 1900-as évek elején 1005 lakosú település volt, vegyes nemzetiségű és vallású lakosokkal. A település házainak száma ekkor 160 volt.

A római katolikus plébániát Csáky Miklós alapította 1737-ben. Jellegtelen temploma korábbi eredetű, utólag többször javították, renoválták és tornyot is építettek hozzá. A hajdan mezővárosi rangú Magyarcséke – a Királyerdő előterében lévő dombság településein – a szórványban élő katolikusság központja volt hosszú ideig. Kegyurai a Királyi Kamara, majd később a térség nemes családjai voltak. Sajnos az utóbbi évtizedekben közössége végzetesen megcsappant, a megszűnés határára jutott.

Borongós őszi időben jártunk a Magyarcséke központjában lévő római katolikus templomban, ahol szorgalmasan dolgoztak a felújítást végző cég munkásai. A templom belsejében a bútorzat letakarva, egymásra rakva, annak érdekében, hogy a javítási munkálatok alatt ne sérüljenek, vagy piszkolódjanak be, hiszen a meszet, festéket nehéz letakarítani. Az oltár bal és jobb oldalán lévő falon régi freskómaradványokat találtak, amelyek restaurálásán dolgoztak a szakemberek.

A dél-bihari szórványban elhelyezkedő Magyarcséke római katolikus gyülekezete egyike azoknak, ahol a hívek száma annyira megcsappant, hogy a szentmiséken már csak néhány személy vesz részt. A római katolikus egyházat sújtó paphiány problémája itt is érzékelhető, de az élni és tenni akarás ott van a gyülekezetben. A magyar ajkú római katolikus szertartás hagyományát nem hagyják elveszni, elsorvadni, valamint nem akarnak beolvadni a többségi nemzet és egyház soraiba.

Mint megtudtuk, lépésekre volt szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a templom további romlását, ezért a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyén keresztül pályáztak, majd azt továbbították a román Vallásügyi Államtitkárságnak, ahol kedvező elbírálásban részesült. Az elmúlt hetekben a 80.000 lej értékű támogatás megérkezett.

A dokumentáció célba érését elősegítette az RMDSZ bukaresti jelenléte, és Bihar megyei honatyáink hathatós közbenjárása. „A RMDSZ szövetséget kötött arra, hogy minden romániai magyar érdekét képviselni fogja, és a magyar közösség megmaradását, erősödését, gyarapodását szolgáló feladatokat megvalósítja a közös cél elérése érdekében” – hangsúlyozta szerkesztőségünknek adott nyilatkozatában Biró Rozália, a RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában