Koronavírus

2022.01.20. 09:30

Megnőtt a tesztelési igény megyénkben

Az új koronavírusos esetszámok drasztikus növekedése nyomást gyakorol a Bihar megyei mentőszolgálatra is, amelynél egyre többen kérik a teszt elvégzését.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

BN-összeállítás

 

A mentőszolgálat vezetője, dr. Liciniu Venter elmondása szerint megtörténik, hogy két-három nap is eltelik, míg a mentőcsapat kiérkezik a koronavírus-tesztelést igénylőkhöz, legyen szó gyors- vagy PCR-tesztről. „Az utóbbi napokban folyamatosan nőtt a tesztet igénylők száma, hétfőn 12 óra leforgása alatt 200 igénylés érkezett Nagyváradról. A teszt igénylésének pillanatától a kiszállásig 2–3 nap is eltelhet” – nyilatkozta az Ebihoreanul hetilapnak az intézmény igazgatója. Elmondása szerint Nagyváradon a 11 mentőcsapatból négyet csakis a tesztelésre különítettek el, de a többi mentőcsapat is végez teszteléseket abban az esetben, ha sürgősségi esethez riasztják őket, és a helyszínen felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A mentőalakulatok gyorstesztet is végeznek, valamint biológiai mintát vesznek a PCR-teszt elvégzéséhez. „Az esetmeghatározás értelmében, amennyiben egy oltatlan személy koronavírus-fertőzés tüneteire panaszkodik, gyorstesztet végeznek. Ha a gyorsteszt eredménye negatív, PCR-tesztet is végeznek. Ha ennek eredménye pozitív, akkor ezt közvetlenül bevezetik a Corona Forms alkalmazásba” – magyarázta a mentőszolgálat vezetője. Ha oltott személynél jelentkeznek a fertőzés tünetei, közvetlenül PCR-tesztet végeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában